2018. június 7., csütörtök

Demokrácia-automata: nyomd meg bármelyik gombot

Távol álljon tőlem, hogy politikai elemzésekbe bocsátkozzam, egyrészt mert megteszik ezt hozzáértők, másrészt mert magam nem tartozom ezek táborába (bár ez az indok sokan másokat nem tart ugyanígy vissza...). Ám két napokban történt eset késztet töprengésre, mint akárki mást. 
1. Az Alkotmánybíróság kötelezi Klaus Johannis államfőt, hogy váltsa le Laura Codruţa Kövesit, Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészét. Mondják, ezzel valójában az történne (nagyon tömören fogalmazva), hogy a DNA-t alárendelnék az igazságügyi minisztériumnak - azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni.
2. Elfogatóparancsot adott ki a rendőrség Elena Udrea volt miniszter ellen. Mármint nemzetközit, mert a sikkasztással vádolt volt tárcavezető Costa Ricában kapott (egyes információk szerint csak kért) menedékjogot. (Erről ITT már okoskodtam.) Már kedden börtönbe kellett volna vonulnia 6 évnyi büntetését letöltendő, nem meglepő módon most megy a huzavona a két ország közötti kiadatási lehetőségekről.
Utóbbi esetből tehát az következne, hogy ebben az országban márpedig működik a demokrácia, mint a karikacsapás, lám egy volt minisztert is simán utolér a törvény szigora.
Az előbbiből meg, hogy azért mégis csak építeni kell egy (még) erősebb védvonalat a körön belülieknek. Más kérdés, mi van, ha kikerülnek a körből, lásd az ex-miniszterasszonyt.
Szóval, olyan ördögi kör ez.
Sajátos demokrácia, ami olyan, mintha lenne.
Mintha csak ezt jelképezné az automata, amit már régebben láttam (és fotóztam le) egy kisvárosban. Pontosan már nem is emlékszem, milyen szolgáltatást nyújtott, de ez már nem is érdekes, inkább annak módja: a szöveg szerint dobd be a megfelelő összeget, majd nyomd meg bármelyik gombot, amihez ugye ott van az A, a B, a C és a D jelű lehetőség. De ha bármelyiket, akkor miért is van 4 lehetőség?!
Hogy érezd, te választhatsz!
Hát így van ez a mi demokráciánkkal is: csak fizesd be a díjat és nyomogasd boldogan a gombokat – a szálak úgyis egy vezérlőben futnak össze…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése