2018. június 26., kedd

Svéd a svédnek...

  "A béke vagy te, Sport!
  a népeket egymáshoz fűző szép szalag:
  és testvérré lesznek mind általad, 
  önuralomban, rendben és erőben." 
Pierre de Coubertin, a modern olimpiai játékok megálmodójának Óda a sporthoz című verséből, annak utolsó strófájából való az idézet, s bár az alábbi a foci VB-hez kapcsolódik, de mégiscsak sport. 
A hír: rasszista fenyegetéseket, közöttük halálosakat is, kap Jimmy Durmaz, a svéd válogatott játékosa. Ő az, aki a német - svéd meccs hosszabbításában szabálytalankodott Timo Werner ellenében, ezért kapták a németek azt a szabadrúgást, amiből Toni Kroos belőtte azt a gólt - a 95. percben - mely által a vb-címvédők 2-1-re nyertek és partiban maradtak, a svédeknek ellenben nehéz lett a helyzetük.
Durmaz szír gyökerű törökországi elődökkel rendelkezik, a francia Toulouse labdarúgója. Maga úgy nyilatkozott, büszke, hogy képviselheti hazáját (vagyis Svédországot), nem érdeklik a fenyegetések. Csapattársai is kiálltak mellette, mondván, hogy "küzdött egész meccsen, a csapatnak egyszerűen balszerencséje volt". 
Kíváncsi lennék, ugyanezek a szurkolók vajon mit tartanak az egyébként zseniális (és zseniálisan nagyképű) Zlatan Ibrahimović-ról, aki svéd színekben 116 mérkőzésen 62 gólt szerzett, hiszen a Los Angeles Galaxy jelenlegi játékosa bosnyák és horvát elődöket tud felmutatni. Vagy ott van a... - de nem is sorolom tovább, nem csak a svéd, de mára már szinte bármelyik válogatottat lehetne példaként említeni (a magyart is), hiszen mindenütt vannak vagy honosítottak, vagy bevándorló szülőktől, nagyszülőktől származó sportolók, akik gólt, időnként öngólt rúgnak, szabálytalankodnak, helyzeteket hagynak ki vagy éppen bombagólokat suvasztanak. Szegény Durmaz már csak akkor lehetne kellemetlenebb helyzetben, ha a szabálytalankodását követően nem a "tüchtig" Kroos, hanem mondjuk Jérôme Agyenim Boateng talált volna a kapuba. Te jó ég! Egy szír-török (svéd) szabálytalankodik, egy ghánai apától származó német meg gólt rúg belőle - tiszta összeesküvés! Méghogy "népeket egymáshoz fűző szép szalag"...
Remélhetőleg Durmaz csapattársainak van igazuk, akik szerint: "Aki a vereségért őt hibáztatja, egy idióta". Ők már csak kell tudják, hiszen együtt kaptak ki.
                               Az a bizonyos szabálytalankodás... 
                               (fotó: newsclick)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése