2018. június 28., csütörtök

A 10 éves VB-szakértő

Reggelente szoktam hallgatni a román nyelvű Radio ZU adását, a Morning ZU-t. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ám ami miatt most billentyűzetet ragadtam, hogy a foci VB ideje alatt minden reggel, kb. 8 és 9 óra között kommentálják az előző napi meccseket, illetve latolgatják az aznapiak esélyeit. Eddig még semmi különös, teszik ezt mindenütt mindenkik. Igen ám, de ebben a rádióműsorban egy, magával a rádióadóval egyidős, vagyis 10 éves gyerek teszi (egy "ZUper puştiu" = kb. szuper kölyök, szójáték a rádió nevével). Dávid Temesváron lakik, onnan beszélget minden reggel a bukaresti stúdióban ülő műsorvezetőkkel. Ahogy utóbbiak is mondták, nem arra kell számítani, hogy egy elemi iskolás szintű fogalmazást mond fel a gyerek, hanem elemez. És tényleg, tisztában van mindennel: a válogatottak keretével, melyik játékos melyik klubban játszik, milyenek az erőviszonyok, milyen stratégiákat kellene kövessenek, stb., stb. A műsorvezetők még nem tudtak neki olyan kérdést feltenni, amire ne válaszolt volna érdemben. Éppen ma is volt egy érdekes pillanat, nem tudom, hogy a műsorvezetők próbára akarták-e tenni, vagy csak véletlen volt?! A brazil - szerb meccsről beszéltek, a szerbek kerültek szóba, hogy kik ültek még a kispadon, a műsorvezetők sorolták, hogy Ilyenovics, Olyanovics, Amolyanovics, mire a gyerek közbevágott, hogy nem - nem, Amolyanovics a kezdőben volt!
A műsorvezetők kérdésére Dávid elmondta már, hogy semmi különös a családjában, átlagosnak mondaná az életüket, például az apja sem valami fontos ember, ahogyan ő fogalmazott: nem valami parlamenti képviselő vagy ilyesmi. Mire a műsorvezetők maguk is nevetve felkiáltottak: isten őrizz! (doamne ferește!) Mi sem természetesebb, hogy a gyereknek máris van valami jelmondat-féléje az életre, amit nem tudott ugyan tömören megfogalmazni, de valami olyasmi volt, hogy nem elég a tehetség, meg is kell dolgozni a sikerért.
Én a 10 éves Dávidot szívesebben hallgatom, mint mondjuk azokat a magyar focistákat, akik világversenyeket csak tévében látnak, ám 0 - 6 válogatottsággal a hátuk mögött simán megmondják, a világsztároknak mit hogyan kellett volna csinálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése