2011. december 30., péntek

Mínuszpéntek

Ma 2011. december 30. van, péntek. Ez egy történelmi nap, főleg a Csendes-óceáni Szamoa szigetén. Ott ugyanis ez a mai nap nincs! Persze van, de mégsincs. Ők ugyanis az úgynevezett dátumváltó vonal mentén vannak, vagyis a legutolsók, akiknél átvált egyik nap a másikra. Ebből lett elegük, és arra határoztak, hogy saját hatáskörükben "áthelyezik" magukat a virtuális vonal másik oldalára, és csütörtök után - egy napot kihagyva, máris szombat reggelre virradnak! Ráadásul ezzel azt is elérték, hogy náluk lett a Földön leghamarabb szombat - ami mellesleg nálunk még ebben a pillanatban sincs. Jól gondolja, aki úgy gondolja, hogy a döntésben a pénz volt a mozgatórugó: a szigetország legfontosabb kereskedelmi partnerei Ausztrália és Új-Zéland, melyek földrajzilag (viszonylag) közel vannak, de a szinte egy napos (21 órás) időeltolódás miatt (hétvégék, ünnepnapok) voltak fennakadások a bizniszben.
Na, ez a kézzelfogható példa arra, hogy az idő pénz.

                                                                                          (Illusztráció: harmonet.hu)

A szamoaiaknak már van tapasztalatuk ebben a tili-toliban, ugyanis ezt már eljátszották 1892-ben, ugyancsak a pénz szavára hallgatva - de fordítva. Akkor Európa meg Amerika volt nekik fontos, és utóbbihoz még dörgölőztek is, amikor a plusz napot július 4-re tették, így lehetett kétszer tűzijátékozni a Függetlenség Napja tiszteletére. Az akkori +1 napot most adták vissza. A sziget kormánya közleményben kért elnézést mindazoktól (állítólag 800-an vannak ilyenek a 193 ezres összlakosságban), akiknek így elmaradt a születésnapjuk. De az ügyeskedőkre is figyeltek: a munkaadóknak ki kell fizetni a pénteki béreket, de a szállodáknak tilos leszámlázni az így elmaradó szolgáltatást.
Na, ezeket próbálná meg valaki mondjuk hasonló esetben nálunk rendeletbe adni - lenne kiskapuknak gyártása! Még, hogy a munkaadó arra a napra fizessen, amikor nem volt munkavégzés?! Örüljünk, ha arra fizet(get), amikor van. Fizessen az állam, amelyik ezt kitalálta! Micsoda? Hogy az intézkedés az üzleti élet élénkítését szolgálja, és ezért áldozatot is kell vállalni? Jó, de ilyen világgazdasági válságban?! Éppen ideje, hogy az állam egyáltalán kitalált már valami értelmeset, a dolgozó meg örüljön, ha a ledolgozott napokra megkapja, ami jár neki. A hotelszámlát meg nem kifizetni, mikor ez egy tiszta haszon?! Hát tehet róla a szálloda, hogy elmaradt a péntek?! A foglalás megvolt, tessék kétszerannyit aludni, meg enni, meg fürödni, meg az ablakból nézelődni, hogy jöjjön ki az a -24 óra, de fizetni kell, punktum! Tessék perre menni, aztán, ha a bíróság megítéli, lehet, majd visszadjuk a pénzt. Valamikor. Vagy lelakhatja a kifizetett egy napot később, hogy kvittek legyünk. Persze, majd csak a folyosó végi sufniban, mert a rendes szobák kellenek a fizető vendégeknek, akiket nem tesznek ki az ilyen ügyeskedők miatt, akiket pont a -pénteken evett ide a fene.
Szamoán tavaly előtt kormányváltás is volt. A baloldali kormányt jobboldali váltotta. Áttértek ugyanis a jobboldali közlekedésről a baloldalira, vagyis az autók kormánya az autókban a korábbi anyósülés elé került. Ez is pénzügyi megfontolás: ne kelljen a már említett szomszédoktól importált autókat átalakítani, inkább hasonultak a forgalommal.
Valahogy így van ez nálunk is: hol jobb, hol baloldali kormány van, de valahogy mindegyik össze-vissza vezet, a kocsi meg nem tudja már, hogy jobbra vagy balra megy. Inkább már egyre megy, hogy jobb, vagy bal. Kétbal.
De a pénz-idő kavarodás megtapasztalásáért nem kell Szamoáig menni: Angliában már szilveszter előtt kínálják a Tesco-ban a jövő áprilisi húsvétra szánt csokinyuszit, csokicsirkét, meg csokitjást!

                                                                                                  (Fotó: webbulvar.hu)

Nem akarnak lekésni, hiszen már csak 3 és fél hónap van addig. Nem olyan sok az már ahhoz képest, hogy a karácsonyfadíszeket meg augusztus elején, majd' öt hónapja tették a polcokra. Az üzletlánc illetékese szerint ők a vásárlói igénynek tesznek eleget.
Hát ez az. Én már egy korábbi bejegyzésemben megmondtam: a menedzsereknek, fejlesztőknek mindig igazuk van. Ha nincs, akkor legfőképpen. Fogadjunk egy csokinyúlban, hogy nemsoká nálunk is karácsony meg újév közt fog kezdődni a húsvéti vásár. Mert a vásárló ezt igényli. Ő még nem tudja, de majd szólnak neki erről.
A szilveszteri csokitojás akcióval kapcsolatban az anglikán egyház egyik elöljárója úgy vélekedett, hogy a kereskedelmi hálózat üzletet csinál a vallási ünnepből.
Ezt az éleslátást! Talán még találóbb lett volna, ha többes számot használ: a kereskedelmi hálózatok üzletet csinálnak a vallási ünnepekből. De miért pont azokból ne?
Na, de ennyi elég is lesz mára, elszaladt az idő.
Szamoán például már mindjárt újév van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése