2011. december 16., péntek

Befejezetlen forradalom

Komolyan mondom, nem tudtam, hogy sírjak, de nagyon elkeseredve, vagy nagyon harsány röhögésbe kezdjek, mikor olvastam: Jászvásáron (Iaşi) élő - illetve élt - ellenzékiek robbantották ki az 1989-es forradalmat, és ezt a Demokrata-Liberális Párt honatyái törvényben szeretnék rögzíttetni!
Az indok: ezek a bizonyára nagyon tiszteletre méltó, és egyúttal bátor személyek - akiket igazán nem akarok megbántani, hiszen akkoriban nem kis bátorság kellett ahhoz amit csináltak - 1989 december 14-én rendszerellenes tüntetést szerveztek a város főterére, röpcédulákat nyomtattak, mint bizonyos Román Népi Front tagjai. Történt tehát mindez pár órával a temesvári események kirobbanása előtt. A Securitate kiszimatolta és megszállta a teret, a hat személyt összeszedték, bezárták - tehát gyakorlatilag nem lett mondjuk egy demonstráció, ahonnan aztán indulhatott volna valami. Főleg nem volt összecsapás, tömegbe lövés, nem voltak halottak (legalábbis akkor még) - ellentétben Temesvárral.

                                A temesvári emléktábla               (fotó: wikipédia.com)

A forradalom kezdetére vonatkozó "elterelő" kezdeményezés volt már korábban is, amikor 2007-ben, ugyancsak így, az események évfordulójához közeledve, a Jászvásári Polgármesteri Hivatal, a megyei Kormánybiztosi Hivatal (Prefektúra) és a Megyei Tanács közös átiratban kérte a kormánytól, hogy ismerje el a moldvai várost a forradalmi események kiindulópontjának. Most ellenben már parlamenti párt honatyái teszik ezt, és egyenesen törvényt alkotnának róla.
Miért lenne szükség erre?
Mert a nép másként tudja, és vannak, akik hozzá vannak szokva, hogy a történelmet utólag igazítják- az érdekeikhez, akár hatalmi szóval is!
Legyünk ugyanakkor egy kicsit "belátóak": hogy jön az ki egy ugyancsak törvényben megállapított nemzetállamban (lásd. az Alkotmány első bekezdését), hogy a történelem egy ilyen kimagasló eseményének "szikrája" egy magyar pap, illetve a körülötte tömörülők egy olyan városban, ahol még az ott élő románok is nagyjából vitatják az "ősi román föld"-elméletet, ha a Kárpátokon túli "testvérekkel" való összeborulásról van szó?!
Pedig - a történtek után már 22 évvel - lennének fontosabb tisztázásra váró kérdések is, hogy csak néhányat említsek: ki lőtt, pontosabban ki lövetett a tömegbe?; kik hülyítették a népet a mindenféle rémhírekkel?; hogyan lehetett a barikád másik oldaláról egyszer csak forradalmár-igazolványos hőssé válni?
Na, ezekre nem fogunk talán sosem választ kapni.
Honnan indult a forradalom? Ezt eldönthetnék mondjuk az érdekeltek: beszéljék meg a jászvásári kezdeményezők, a demokrata-liberális honatyák (egyik oldalon), meg a temesváriak - akkori résztvevők, meg a meggyilkoltak hozzátartozói (a másik oldalon). Szerintem Temesvár hozná a formáját...

1 megjegyzés: