2011. december 14., szerda

Elvarázslóan jó hír

Nagyon szeretem az újságokban azokat a fizetett reklámokat, melyekben mindeféle varázslók, kuruzslók, igazlátók (nem összetévesztendők az igazmondókkal!) ajánlják magukat. Ebben a témában ezt írtam egy korábbi alkalommal:
                    Válság ellen válságfű
Komolyan mondom, nem értem. Hosszú hónapok óta minden hír arról szól, hogy gazdasági válság van. Mindenki szegény (vagy úgy tesz), semmire nem jut pénz. Pedig a megoldás egyszerű, mint egy pofon. Hogy nem jutott eddig eszébe senkinek?! Naponta látni az újságokban isteni csodákat hirdető ilyen–olyan „anyákat”, akiket csak fel kell hívni telefonon, és megoldanak minden gondot. Páldául összehozzák a szerelmeseket (ezt nem pontosan értem, a szerelmesek meg szokták találni egymást szerelembe esés előtt, akit meg nem ismerek, abba hogyan vagyok szerelmes?!), leveszik az átkot (ez veszélyes lehet, mert akkor feltenni is tudják, bár ezt nem hangoztatják), de ami a legfontosabb, nyereségessé teszik a vállalkozásokat. Bármilyet, tutira. Nem lehetnek kétségeink, hiszen ugyancsak a fizetett hirdetésekben bizonyos Ionok, Mariák, Elenák vagy Iosifok számolnak be rendkívül hiteles formában arról, hogy nekik ez bejött, azóta életük maga a Kánaán. Tehát nem kellene egyebet tenni, a miniszterek, államférfiak tárcsázzák a megadott számokat, aztán indulhat a banzáj, essen szét a ház (hogy a Bonanza Banzáj együttes idevágó sorait idézzük). Belátom, egy világméretű válság meghaladhatja egyetlen csodatevő – korszerűen szólva – konfliktusmegoldó készségét, de tekintve a közös érdeket, félretehetnék a konkurenciaharcot (biztosan köztük is van), és bedobhatnák a közösbe a saját éjfélkor fogott békájuk máját, esetleg a teliholdkor szőtt pókhálót, vagy ami szakmailag indokolt. Emlékszünk még a bábfigura Süsüre, az egyfejű sárkányra, aki ellen a sárkányfűárus sárkányfüvet árult. Nagy dolog, nekünk meg lenne válságfüvünk! Na, az lenne az igazi országimázs–javító fogás. Egy világ lenne hálás a honi „szakembereknek”.
                   (Bihari Napló, 2009.augusztus 7.)
Virtuális korunkban persze szó sincs már arról, hogy a a csodatevőnek kézrátételre lenne szüksége, sőt, a dolog megfordult: a delikvens teszi a kezét mondjuk a tévére, a "mester" pedig a dobozból árasztja a zenergiát, meg a zerőt, meg a gyógyulást. Meg a szemünk láttára veti a kártyát, amit összevet a bemondott névvel, születési évszámmal - és máris kész a diagnózis. Szoktak pl. olyan okosságokat mondani, hogy legyél nyugodt, minden rossz után jó következik, vagy, hogy nem érdemes a hűtlen szerelmes után sóvárogni, a csillagok szerint jön majd másik.
Nos, ezekbe belenyugodva, és a jobb jövőbe vetett hittel hozom a jó hírt: egy amerikai Roxo nevű cég boszorkány tévécsatornát szándékszik indítani Romániában, Witch TV néven. Akiknek esetleg nincs tévéjük, azok se szomorkodjanak, ez ellen is van varázsszerük a bűbájosoknak, mert online is nézhetőek lesznek. Internetes oldalukat hogyan hívhatnák másképp: vrajitoarea.eu! (varazslo.eu)

                                                                                           (Illusztráció: boszi21.net)

Az adás elindításának egyetlen akadálya, hogy - ahogyan a Roxo romániai igazgatója, Marian Deaconu nyilatkozta - Romániában bizonytalan a boszorkányság szabályozása. Ezt nem nagyon értem, hiszen egyrészt egy becsületes jövőbe látónak nem lehet gond sem a rövid, sem a hosszabb távú jövő kiókumlálása, tehát nyugodtan tervezhetnek, másrészt a vajákosok tudnának hatni az illetékesekre, hogy jó irányba mutasson a jogi varázspálca. A csatorna fekete és fehér mágiával foglalkozó műsorokat sugározna - ez mondjuk nem a tévékészülékekre vonatkozik, színesben is lehet majd nézni. Bizonyos Mama Omida (akit híresnek mondanak, de én eléggé el nem ítélhető módon nem ismerek) főzős műsort vezetne, ami elég érdekesnek ígérkezik, hiszen milyen hozzávalókat használhat egy boszorkány a kotyvalékaihoz? Vehetnek olyanokat mondjuk bevásárló központok gyorsfagyasztott részlegein a tévénézők?
Hogy a jó hír még jobb legyen: a Witch TV egyenesen tíz csatornát tervez beindítani.
Varázslatos!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hianyzott mar ez a boszorkany oldal, foleg mert himnemu valtozatban mar letezik http://www.vrajitorul.eu/ mivel ez egy fizetett kozszolgalati oldal fontos adatokkal hat talan mar nem is engedem szabadjara a fantaziam...

    VálaszTörlés
  2. VÁLASZ
    Névtelennek
    -Szerintem inkább engedd szabadjára :)

    VálaszTörlés