2019. november 25., hétfő

Ez nem a karácsonyi angyalok völgye...

Ha karácsonykor játszódó filmet akarsz megnézni, akkor ez nem az, amire vágysz. Általában. Mert az ünnephez inkább illik mondjuk a Jégvarázs 2., nem volt tehát véletlen, hogy a mozi előtere gyerekekkel és szüleikkel volt szinte tele. Olyan gyerekekkel, kislányokkal is például, akikhez hasonló korúak a "főszereplői" a legújabb magyar kriminek, az Erdélyben - a történetből kikövetkeztethetően - 2011. karácsonyán játszódó Valan - Az angyalok völgyének. 
Amikor nagy port kavart a nyáron a Caracal-ban történt tinirablások (a mai napig nem tisztázott egyértelműen, hogy gyilkosságok is?) ügye, akkor olvastam valahol a megdöbbentő adatot: csak az elmúlt évben több mint ötezer (5078!) gyerek tűnt el otthonról Romániában, közülük 151 a 10 éven aluli, 1410 a 10 és 14 év közötti, 3517 pedig a 14 év feletti. Utóbbi kategóriába tartozik, illetve tartoznak azok a kislányok is, aki után a film valódi főszereplője nyomoz. 
A filmhez "egzotikus" forgatási helyszínként szolgál Balánbánya (románul Bălan), ami a filmben Valan néven szerepel, a filmbeli járművek is Hargita megyei rendszámúak. A lepukkant bányászvárosi környezet "ideális" a bűnözéshez, például a leánykereskedelemhez. E kettőhöz utánérzésként eszedbe juthat Székely Csaba: Bányavirág című drámájának hangulata, de akár az Elrabolva című filmtrilógia első része is, mintha egy pillanatra abból elevenedne meg az a hihetetlen bordélytanya... Valanban már az 1989-es forradalomkor sem volt egyszerű az élet, mi, Romániában lakók sokkal jobban érezzük a film hiteles közelítését az akkori és mai viszonyokhoz, a román-magyar egymás mellett élés buktatóihoz, mint a magyarországi nézők. Nem volt véletlen tehát, hogy a teremben - bár, mint mondtam, a moziban nagy tömeg volt - összesen kilencen ültünk. Nagyobb érdeklődésre számíthat a film székelyföldi bemutatóin (Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön), illetve Kolozsváron. És talán általában is nagyobb érdeklődésre számíthatna, ha az egyébként a világ bármely pontján megeshető történetet a hollywoodi filmgyár dolgozta volna fel több autósüldözéssel, lövöldözéssel, robbantással és nem utolsó sorban szexjelenettel. Bár utóbbiból ebben a változatban is van egy (egyébként szerintem teljesen indokolatlanul), a filmnek tagadhatatlanul van egy hangulata, ami sehol máshol nem érvényesülhet. Na, ezért voltunk csak kilencen a teremben. S bár a sztori eléggé tartja a feszültséget, meg fordulatos is, a végére pedig a gyilkossági ügy is megoldódik, mégis hiányérzettel jöttem ki a teremből: a leánykereskedelem ügye, ami valójában belendítette a sodrást, elvarratlan maradt. De lehet, így van ez jól (mármint a filmben), hiszen a valóságban is valami ilyesmi történik. Lásd a már említett Caracal-i ügyeket...
                                    (Illusztráció: corvinmozi.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése