2019. november 27., szerda

Öt tonnás terhelő bizonyíték

Gyakran az észak Velencéjének nevezik a belgiumi Brugge városát (bár ez manapság nem jó ómen a mindent elárasztó árvíz miatt), óvárosa 2000 óta rajta van az UNESCO világörökségi listáján, 2002-ben Európa kulturális fővárosa volt. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul, hogy például nem csak kiállításokban, de köztéri szobrokban is gazdag. Ami persze vonzza a turistákat.
Meg a nem turistákat is.
Már jó kilenc éve annak, amikor egy Salvador Dali munkáiból szervezett kiállításon valakik egyszerűen a táskájukba rakták a spanyol zseni egyik szobrát. Igaz, a "Nő fiókokkal" (La Femme aux tiroirs) című alkotás fél méter magas és 10 kiló súlyú volt, de a százezer euró értékűre taksált zsákmány megérte a cipekedést.
Nem aprózta el ennyire a "művészet iránti vonzódást" az a román állampolgárokból álló bűnbanda, mely ugyancsak Brugget-t választotta célpontjául: egy összességében 5 tonna (!) súlyú szoborcsoportot lovasítottak meg, igaz, nem az eredeti helyéről, hanem ahonnan azt darabjaira szedve tárolták, míg a helyéül szolgáló tér felújítása zajlik. A tetteseket nem a művészi hatás ihlette a tolvajlásra, inkább az alkotás anyagául szolgáló bronz, nem nehéz kikövetkeztetni, hogy fémtolvajokról van szó. A The Brussels Times úgy tudja, három gyanúsítottat állítottak elő, akik valójában derekas munkát végeztek. Egyrészt meg kellett szervezni a cucc elszállítását, hiszen 5 tonnát mégsem lehet csak úgy táskába tenni, mint egy kis himihumi Dali-szobrot. Aztán orgazdát is kellett találni, hiszen ha rajtuk marad, mégse tehetik ki otthon a kertbe, hogy irigykedjenek a szomszédok (bár, ha az a kert itthon van...). A feladatokat sikerrel teljesítették, a hatóság szerint a szoborcsoport már nem is létezik, "valahol, talán Hollandiában" már be is olvasztották. Az is tudható, hogy a csoportot régóta figyelte a rendőrség, de eddig nem volt ellenük terhelő bizonyíték. Hát most ez az öt tonna igen terhelőnek tűnik. 
Ha ellenben azt nézzük, hogy annak idején Bécsben (később Londonban is) hattyút ettek a Románia imázsán serényen dolgozók, mára pedig a képzőművészeti alkotások keltik fel figyelmüket, akkor határozott fejlődést kell elkönyvelnünk.
                    Ez az a szoborcsoport, ami állítólag már nem létezik...
                          (fotó: szekelyfold.ma)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése