2019. augusztus 22., csütörtök

Keep calm, Funar nem hagy cserben

Nincs abban semmi meglepő, hogy ahogyan közeledik a november 10-i államelnök-választás időpontja, egyre többen jelentik be indulási szándékukat. Talán elsőként örvendeztette meg a jó hírrel híveit az éppen hivatalban lévő elnök Klaus Johannis, még január elején - erről ITT írtam.
Az sem jelent újdonságot, hogy a lehetőség mindenféle őrülteknek is egy nagy alkalom újra, hogy hülyét csináljanak magukból. Már úgy értem, szerintem, hiszen ők bizonyára zsenialitásuk tudatában állnak be a sorba. Vannak aztán még a megélhetési jelöltek, de őket most hagyjuk, hiszen az előbbi kasztból újra színre lépett  - tehát mindenki nyugodjon le - Gheorghe Funar! 
Van-e ember e vidéken, kinek be kellene mutatni ezt a... csodát?! Elemezhetnénk újra, mennyi mindent művelt ő, míg Kolozsvár polgármestere volt, s mely tisztségbe a kincses város hálás lakosai ezért többször is megválasztották (sic!).
Legyen elég annyi, hogy 1996-ban és 2014-ben megpróbálkozott már elnyerni e méltóságot, most újra ahhoz tartja magát (legalább következetes), hogy neki küldetése az igazságot kimondani a román nép történelméről. Ezt akkor, tehát 5 évvel ezelőtt, abban látta, hogy a geto-dákok valamikor az egész földet benépesítettek, ők építették az egyiptomi piramisokat, tudtak repülni, és valójában Németország neve (Deutschland) Dákföldet jelent.
A Mi Romániánk Párt elnöke (hiszen azért ma sem akárki ő) a fentieket überelte azzal most, a választási harcba szállása bejelentésekor, hogy tutira tudja: Verespatakon és az Erdélyi-szigethegységben olyan fémek is találhatóak, amelyek nem is szerepelnek a kémiai elemek periódusos rendszerét összesítő Mengyelejev-táblázatban, illetve Románia gyémánt tartalékokkal is rendelkezik, amelyekről sok román nem is tud. Hogy miért kellene őt megválasztani? Mert alkotmányba foglalná, hogy az ország természeti kincsei "a nép tulajdonába kerüljenek" (ez a megfogalmazás honnan is ismerős?!), a kitermelés nyeresége a költségvetésbe vándorolna, ám nem maradna mind ott, mert annak 50%-t minden évben kiosztanák - na, kinek? A népnek! Ettől ez a nép gazdagabb és boldogabb lenne, mondja a Funar, s szavai számunkra kisebbségben élőkre is nagy hatással lehetnek, nekünk is csurranna-cseppenne, hiszen "a nép"-be mindazok beletartoznak, akik "Románia területén születtek és ott is élnek". A nyakunkba szakadó Kánaán azt is magával hozná, hogy a most külföldön élő és dolgozó román állampolgárok csőstül-csapatostól özönlenének haza a jussért.
Hát így.
Kíváncsian várjuk, mivel állnak elő a többi jelöltek, hiszen lassan ők is el kell kezdjenek... ígérgetni.
                       Mindenki nyugodjon le: Funar bejelentkezett az államelnök-választásra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése