2019. január 4., péntek

Ő majd megint akarna bennünket...

Klaus Johannis államfő ismét jelölteti magát az államelnök-választáson. Mikor ezt írom, még pár perce, hogy megjelent a hír, tehát első felindulásból rovom a sorokat. 
Ami elsőként felötlik, hogy annak idején, amikor az idei év végén lejáró mandátumára készülve sokan neki kampányoltak, az volt az egyik érv, hogy a romániai magyarság számára elképzelni se lehetne jobb jelöltet, két okból. Az egyik, hogy magyar jelöltet soha, de legalábbis még jó ideig nem tűrne el a román társadalom. Ebből fakad pedig a másik ok, miszerint, ha magyar nem lehet, akkor milyen jó, hogy lehet a már csak nyomokban létező romániai német kisebbség egy tagja, hiszen ki értené meg a kisebbségben élők gondjait, ha nem egy hasonló. 
Az érdekeinket védők és javunkat akarók váltakozó vehemenciával hangoztatták ezt. Kétséget az ébreszthetett egyebek mellett, hogy régebben volt, aki Traian Băsescu támogatására is sarkallta már a romániai magyarságot, aztán tudjuk, mi lett belőle... Érdekes, hogy aki ezt mondta, annak szavahihetősége követői körében mit sem kopott. Akik meg addig sem nagyon hittek már neki, azoknak éppen mindegy volt - de ez már másik történet. 
Visszatérve Johannisra: "Román állampolgár vagyok, vagyis román" - nyilatkozta már 2014 végén a nem sokkal korábban megválasztott államelnök a Welt am Sonntag című német újságnak. Erről már írtam annak idején ITT, akkor remélve, hogy azért jelentős változások jönnek. Döntsd el te, hogy jöttek-e vagy sem... Az azonban biztos: aki idén rá akar bírni, hogy egyáltalán szavazzak az államelnök választáson, ráadásul a magát újra jelöltetőre, az valami baromira jó érvvel jöjjön elő és főként nagyon mással, mint hogy ő is kisebbségi.
                         (fotó: ziuanews.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése