2019. augusztus 6., kedd

Füstoszlop felettünk

Magam is foglalkoztam a hírrel három hete: a Váradhoz közeli Nagyürögdön tűz ütött ki egy hulladéktelepen, éget fa- és műanyaghulladék, a fekete füstoszlopot Váradon is látni lehetett (meg minden irányból jó messziről). Most - vagyis vasárnap este - újra tűz volt ugyanott, ugyanazokkal az ismérvekkel. A katasztrófavédelmiek közleményéből kiderült, hogy vagy 2 órát locsolták a tűzoltók, mire sikerült megfékezni az 1000 négyzetméteren tomboló lángokat. A lakosság ezúttal is kapott riasztást az erre létrehozott mobiltelefonos alkalmazáson több kilométeres körzetben, hogy ne nagyon lébecoljanak a szabadban, mert akár mérgező gázok is felszabadulhattak a rohadtul csúf füst mellett. Nem volt gyerekjáték, hiszen a kémiai, biológiai, radiológiai és nukleáris balesetekkel foglalkozó csoportot is a odapattintották. A két héttel korábbi és a mostani sajtóközleményben is szerepel: a tűzoltók munkáját nehezítette, hogy a közelben nem volt vízutánpótlásra mód, tehát a tűzoltóautók jöttek-mentek munka közben valami távolabbi csaphoz (vagy mihez). 
Na, itt lesz érdekes a történet. 
Már az sem semmi, hogy ugyanott ugyanaz megtörténik két héten belül újra, adódik a kérdés: csak nem maradt még valami megsemmisíteni való a múltkorról?
De a még jobb kérdés: egy gyúlékony anyagokat tároló telepet működtető vállalkozás hogyan kaphatott működési engedélyt, ha nincs mondjuk legalább egy tűzcsapja (benne vízzel, persze)? És ezt még maguk a tűzoltóságot is felügyelő katasztrófavédelmiek erősítik meg, mármint azt, hogy nem volt vízforrás... 
Ha mondjuk te egy vállalkozó vagy, akkor tudod, hogy hányféle engedélyt kellett beszerezzél, mire kitehetted, hogy "Nyitva". Például épp a tűzoltóktól is. 
Távol álljon tőlem, hogy a tűzoltók munkáját fumigáljam, sőt, tudjuk, micsoda életveszélyes meló ez, nem is azokkal van a gond, akik szó szerint tűzbe mennek másokért, hanem azokkal, akik ilyen módon oda küldik őket. Meg akik ilyen módon felelősek a füstért, az elszabadult mérgező gázokért.
Meg azért a szennyezett környezetért, ami az egész országot mérgezi. 
És nem csak fekete füsttel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése