2019. augusztus 21., szerda

Sống lâu tiếng việt (Na ez meg mi?!)

Mondják, az operett a legmagyarabb műfaj, 2014. február 6-án bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe is. Ez az a műfaj, amivel egyszerűen nem lehet mellényúlni, legyen az egy akárhonnai falunap vagy nemzeti ünnep. A tegnap este is műsoron volt, a nemzet televíziója - ami esetünkben a Duna - közvetítette a hónap elején tartott idei Budavári Palotakoncertek operett gálájának felvételét. Az Oroszlános udvarban, így a tévében is, a szokásos volt a menü: Kálmán Imre, Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Ábrahám Pál, a két Strauss, stb. A színpadon is a szokásos arcok tűntek fel énekesekként, szólt a Hajmási Péter, meg a kivilágos virradatig.
Azonban egyszer csak netene, ez meg mi?! Egy ázsiai arcvonású fiatalember is énekelni kezdte a magyar hungarikum egyik gyöngyszemét. Idegen az éjszakában? - kérdezhettem volna, ha ez is egy operettsláger lenne, de persze nem az. Ahogy a fiatalember sem idegen (tehát nem migráns vagy ilyesmi), hanem egy becsületes magyar állampolgár. 2018. szeptember 12 óta, akkor kapta meg ugyanis a honosítási papírjait Ninh Đức Hoàng Long. Itt anyanyelvén írtam le a vietnami fiatalember nevét (az operettműsor művészlistáján Ninh Duc Hoang Long), aki 1991-ben született Ninh Binh városban, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója volt, és tűnt már fel a képernyőn a Virtuózok című tehetségkutatóban, annak negyedik szériájában Kukorica Jancsi dalát adva elő hódított. Most meg ugrik itt befele a nagybőgőbe
A mi nagybőgőnkbe! 
Na, ilyen ez a világ.
Pár éve írtam arról a bécsi újévi koncert kapcsán, hogy a Wiener Sängerknaben soraiban is ott voltak már ázsiai arcvonású legények, s hogy Johann Strauss, ha élne, üzleti szempont alapján talán kifizetődőbb lenne a Kék Duna helyett a Kék Jang-ce keringőt megírni. Esetükben is lehetne szó mondjuk a... Nụ cười nước -ról, ami a Mosoly országát jelenti (vagy valami olyasmit a fordítóprogram szerint). 
Vagy mondok jobbat: Johann Strauss Éljen a magyar című polkája helyett lenne Sống lâu tiếng việt vagyis Éljen a vietnami. 
Nem akarom én bántani ezt a szimpatikus fiatalembert, félre ne értsetek, csak ez az egész magyar közállapot olyan… operett.
                          Ímhol Ninh Duc Hoang Long lila szerkóban, Dancs Annamari mellett
                                 (fotó: YouTube) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése