2018. április 23., hétfő

Harang a magasban

Harangot szenteltek tegnap Micsként. A római katolikus templomban egykor három harang volt, a két nagyobbat a múlt század közepén, a világháború idején "újrahasznosították". Azóta egyet már, ezelőtt 21 évvel, visszateremtettek és most a harmadikat is - a további részletek ide kattintva, az eseményről született tudósításban. 
A szentelést szentmise követte, így a résztvevők nagyrésze, mivel bementek a templomba, nem láthatta a legérdekesebbet, amikor a harangot látványosan fel- és beemelték a toronyba. Közben beszélgettem a harangöntő mesterrel, aki elmondott néhány részletet (ezek is benne vannak a tudósításban), illetve érdekes volt hallgatni, ahogyan a toronybeli munka zajai lehallatszottak. Hiszen odafent helyére szerelték a 215 kilós Szent László-harangot, az az úrfelmutatáskor már meg is szólalhatott, illetve hangja miséről távozókat is kísérte egy darabig.
Munkám során is ritka látványosságnak számít a harangemelés, meg is örökítettem, hátha másnak is érdekes. (A toronyba már nem pimaszkodtam fel, pont rám lett volna szükség ott a munka közben ...)










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése