2011. december 18., vasárnap

Sikertörténet

Egészen az elmúlt péntekig nem tudtam, hol van Érpatak.
Akkor vettem részt a Debreceni Megyeházán a IX. Simonyi Napok záró ünnepségén. Nem először voltam ilyen rendezvényen, így tudtam mivel jár. Például azzal, hogy mindig van egy olyan meghívott település, amelyik "bővebben" bemutatkozik a megjelenteknek. Ez olyanok közül kerül ki, ahol a Pro Patria Alapítvány helyezett el Simonyi óbester-emléktáblát (ugyanis Simonyi József huszártiszt emlékének ápolására szegődött az alapítvány - de ez egy másik történet.)
Szóval, most a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (de nevében nem az Érmellékhez kötődő) Érpatak volt a meghívott, ezt is a helyszínen tudtam meg.

                                             Érpatak címere                   (Illusztráció: nemzetijelkepek.hu)

Beszédet mondott az ott huszáregyenruhába öltözött Orosz Mihály Zoltán polgármester, aki ígérete ellenében nem fogta túl rövidre, de több olyan megjegyzést is tett, amiből kiderült számomra: kár, hogy eddig nem tudtam róluk, bár tudhattam volna. Emlegették az "Érpatak-modell"-t, amiről már ennyiből is sejteni lehetett: korábban nagy gondok lehetttek a faluban, sok volt a bűnöző, sok gondjuk volt a nem kevés számú cigánnyal, közbiztonság gyakorlatilag nem volt - mindezek következtében állítólag "(V)Érpataknak" is emlegették őket a sajtóban, sokatmondóan.
                            Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester        (fotó: boon.hu)

Ismerős gondok. Hogyan lehet ezen úrrá lenni?
Utána néztem, ahogyan bárki megteheti. Alább - a figyelem felketésére - csupán pár gondolatot idézek egy Index-cikkből, a 2005 óta polgármester által mondottakat:
-„Az együttélés szabályait be kell tartani. Nulla tolerancia van. Ha valaki nem érti meg, akkor annak a fejébe kell verni.”
-„Nincs kettős mérce. Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkoznak. Nem szabad a konfliktust kerülni. Ha százszor büntettük meg, de nem használt, akkor százegyedszer is büntetünk.”
-"Az ellenség, aki ellen a háború folyik, a romboló. Aki rombol, azt ellenségnek tekintjük, és kőkeményen felvesszük a harcot ellene. Amíg meg nem változik, el nem költözik, vagy börtönbe nem tesszük."
„Nem faji alapon döntjük el, ki az ellenség. Nem a párt, nem a bőrszín, nem a rang számít, hanem hogy ki épít, és ki rombol. Az adott tevékenység tekintetében kell megnézni, ki az, aki segít, és ki az, aki léket fúr a csónakon. Ez az egyetlen hiteles megosztás.”
-„Olyanná válik a cigányság, amilyenné mi tesszük. Ha valaki rendszeresen zavarja a szomszédokat, akkor reggel héttől berendeljük közmunkára. Ha cirkuszol, akkor rendkívüli felmondással elbocsátjuk. Ezzel három évre kimarad a szociális ellátórendszerből, elveszíti a segélyét.”
-„Nem politikusként közelítek, nem keresem a népszerűséget. Inkább orvos vagyok, megnézem, mik a problémák, megkeressük a gyógymódot, és ha a gyógyszer keserű is, vagy fájdalmas a beavatkozás, akkor is meg kell csinálnunk.”
Ajánlom mindeni figyelmébe az egész cikket itt, illetve remélem, hogy a könnyen és sok helyen tanulmányozható "recept" felkelti illetékesek figyelmét is!

3 megjegyzés:

  1. Csikós a betyárokkal szemben?

    VálaszTörlés
  2. Nem csak a "szomszédokat zavarót" kell berendelni közmunkára! Minden segélyt és munka nélkülit reggel 8-12.-ig be kellene hívni. Tudom erre az a válasz, hogy nincs annyi hely. Mire való az üresen álló faluház, "kultur" ház? Ha mindez így történne, nem lenne zsebbe fizető, nem adózó cég, vállalkozó. Kénytelenek lennének kivenni a munkára Őket, mert megállna a gazdaság. A bent lévőknek szervezni kell oktatást. Nem drága pályázattal, csak a szintén munkanélküli pedagógusokkal. Meg kellene tanítani, amit a 8.osztályban kötelezően jó lenne tanítani: a gazdálkodást, vállalkozást, gyereknevelést. Igaz, van aki sose jut el a 8. osztályig, azzal legalább itt a délelőtti órákban, amíg nem fáradt,most utólag megtanítható lenne.

    VálaszTörlés
  3. VÁLASZ
    Utóbbi névtelennek
    -Mondasz jó dolgokat. Kár, hogy névtelenül... Az ilyen ötleteket kellene elmondani és felvállalni nyílvánosan, azok elé vinni, akiktől a megoldást várjuk, sőt, részt venni a megoldásban. Bár a bejegyzésben én nem idéztem, de a polgármester azt is mondta, hogy a modell része az is, hogy mindenki részt kell vállaljon benne: pedagógus, rendőr, vállalkozó, bolti eladó, tettrekész nyugdíjas, stb., stb.

    VálaszTörlés