2019. szeptember 20., péntek

Yoda mester az ENSZ-ben

Lehet, egy kicsit messziről indulunk, a végcél eléréséhez - melynek kulcsa ez a fotó - az erő legyen velünk.

Történt pedig valamikor a hetvenes évek elején, hogy Anvar Szadat (vagy ahogy hazájában mondják Muhammad Anvar asz-Szádát, tálán ez is az: محمد أنور السادات), Egyiptom akkori elnöke ellátogatott Disneylandbe. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a politikus(ok)nál már akkor is híresebbek voltak a Disney-figurák, így érthető, ha szívesen fotózkodott Mickey egérrel, Plutó kutyával és a többiekkel. Az alább látható kép megihletett egy szaúdi művészt, bizonyos Shaweesh-t (eredeti nevén Abdullah al-Shehri), aki ezek után az amerikai kultúrából indult és világszerte ismertté vált szereplőket (Amerika kapitány, Darth Vader, stb.) "helyezett el" közel-keleti politikusok képein, abból a megfontolásból kiindulva, hogy előbbiek "bölcsek, erősek és mindig nyugodtak", és ezek a tulajdonságok hátha imigyen átragadnak utóbbiakra is. 

A sorozat egyik alkotásán Szaúd-Arábia egykori uralkodója, Fejszál király látható, amikor még hatalomra jutása előtt, külügyi megbízottként 1945-ben aláírta az ENSZ alapító okmányát San Franciscóban. Az eredeti fotó műalkotássá nemesült változatán Fejszál mellett ott ül az asztalnál Yoda mester is, a Star Wars-sorozat ikonikus szereplője (lásd. fentebb), minden bizonnyal mint az erő és bölcsesség jelképe (ezt csak én mondom, nem beszéltem Shaweesh-sel.)
A történettel pedig most értünk a célegyenesbe: ez a fotó attól lett híresebb, mint a többi műalkotás, hogy bekerült a szaúd-arábiai tankönyvekbe, mint a történelmi esemény illusztrációja (íme a tankönyv szóban forgó oldala, balra fent a "történelmi" fotó). 

A baki véletlenségét bizonygatja Ahmed al-Issza oktatási miniszter, és az azt alkotó művésznek sincs elképzelése, minként történhetett ez meg, annál is inkább, mert szerintük a modern Szaúd-Arábia megteremtőjét mindenki kedveli az országban. (Erről kétségünk sincs, tekintve, hogy mi szokott történni azokkal, akik "nem kedvelnek" valamit egy arab országban...)
Történt, ahogyan történt, azt minden esetre elmondhatjuk, a gazdag arab országban nem aprózták el a dolgot, ami a történelem "kiigazítását" illeti: egyenesen a Chu'unthor űrhajón működött Jedi Akadémia Jedi-mesterét vonták be a "szép időkbe", nem molyoltak csip-csup dátumok átírásával, nevek lejáratásával. Nálunk, Kelet-Közép-Európában is állandó változásban van a múlt, de lám, van még mit tanulnunk. A mi politikusaink is fotózkodnak eleget mikiegerekkel meg macskanőkkel, de talán nagyobb léptékben kellene gondolkodni. Meg lehetne próbálni, bár Yoda azt tanította, hogy "Tedd, vagy nem tedd, de ne próbáld!" Lényeg, hogy az erő, az nagyon legyen velünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése