2019. szeptember 30., hétfő

A sör nemzetegyesítő erejéről

A Csíki Sör körül nem először alakul ki a tömeghisztéria, ezzel együtt egyfajta médiakampány, ami bizonyára nem tesz rosszat az ügymenetnek. 
Hiszen, mint tudjuk, a negatív kampány is kampány. 
Régebben ott volt ugye, amikor a Heinekennel keveredtek jogvitába, aminek nyomán szinte a nemzet sörévé léptek elő, a mozgalom vezérvonala az "aki magyar, Csíki Sört iszik és vesszen a labancok (nem baj, hogy holland, kicsire nem adunk) söre" szlogen mentén körvonalazódott.
Most meg itt az a reklámkampány, mely túlnőtte a céget. A részletek például ITT, csupán annyit róla, hogy állítólag 400 ezer (!) nyerőkupakot dobtak az üvegeken piacra, melyekkel garantált nyereményt, a gyárnál ingyenes evős-ivós partit, és sorsolás útján korszerű személyautókat ígértek. Erre szombaton került sor, ám annyikat vonzott a buli, hogy a Csíkszentsimonba vezető utakon lehetetlen volt haladni, a népek nem fértek be a cég udvarára, annak vezetősége meg közösségi oldalán tanácsolta: ne tessenek már jönni. Lett is nagy felháborodás. Állítólag a pápalátogatás meg a csíksomlyói búcsú sem vonzott ekkora tömeget, pedig azért azok sem semmik. Írják, Magyarországról is szerveztek társasutazást az eseményre, de a busz(ok) el sem jutottak a gyárig. Hogy a káosz kiteljesedjen, az egyik csodamasinát a helyi polgármester személyi titkárnője nyerte - végül is, miért ne kedvezhetne neki a szerencse, ha már egy rekesznyi sört ő is bevedelt?! (Annyi kupak kellett legalább a tombolás részvételhez.)
Nagy kortyokban élvezd a zamatát - írja elő a sörivó tízparancsolatának 5. paragrafusa. Hogy a Csíki Sör rajongóinak egy része ezek után mit gondolt, azt jól mutatja az alábbi kép, ellenben a másik képen tülekedők láttán megfogalmazódik a gondolat: talán a magyarországi Kétfarkú Kutya Párt ígéretét - miszerint ingyen sört mindenkinek - kellene magáévá tegye minden egyéb megmozdulás, ezek között azok is, melyek nemzeti kisebbségi létünk valamilyen fontos ügye mellett szorgalmaznak kiállást (autonómia, magyar egyetem, szimbólumhasználat, magyar feliratok ügye, stb.). Tíz- és százezreket várnak esetenként a megmozdulásokra, számítva a nemzeti ügy súlyának közérdekűségére, aztán elmennek jó esetben pár százan.
Mint most bebizonyosodott, az ingyen sör (és kolbász) mindennél nagyobb vonzerővel bír, még "az anyaországi testvéreinket" is buszra ülteti. Együtt fogadhatnánk hát majd meg esetleg az imént említett tízparancsolat 9. előírását is: Szeresd, de légy erősebb a sörnél!
 (Egy képes-videós összefoglaló ITT.)
                     (Fotók: magyarhang.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése