2019. szeptember 26., csütörtök

Fogást keresnek egymáson

Előbb azt akartam írni, hogy hihetetlen, de jól belegondolva valójában nem is az ma már: az amerikai Boston Dynamics cég bemutatta a nyilvánosság előtt Atlas névre hallgató (és ez is szó szerint értendő) új robotját, mely nem csak kétlábú, tehát "minimális" elvárás tőle, hogy járni, esetleg futni tudjon, de olyan tornagyakorlatot mutat be bukfenccel, ugrásokkal, magastartással, szabályos szögállással, pörgéssel, mindezt a legkisebb megingás nélkül, hogy sok sportolónak is becsületére válna. A cég már rendeléseket vesz fel egy kutyára hasonlító robotra, nagyon valószínű, hogy a masina egy valódi kutya sok tulajdonságát fogja viszonylag élethűen visszaadni.
A fenti hír a fejemben valamiképpen összefonódott a következővel: a Kazahsztánban zajló birkózó világbajnokságon, a szabadfogásúak kategóriájában bronzérmet, egyúttal a jövő évi olimpiára szóló kvótát is szerzett a magyar válogatott egy sportolója. Ehhez mindjárt gratulált is neki közösségi oldalán a magyar szakszövetség elnöke, Németh Szilárd (igen, a politikus), aki szerint - és ebben nincs is miért kételkednünk - lenyűgöző teljesítményt nyújtott a 26 éves... Iszmail Muszukajev. A sportoló nem migráns, ahogyan azt esetleg a neve sugallná (s mely alapján itt-ott még talán meg is vernék - ha tudnák), hanem orosz, egészen pontosan dagesztáni, s úgy került egy év alatt magyar címeres mezbe, hogy a szövetség feltörekvő hazai tehetségek híján feltöltötte a létszámot. Igazából nincs ebben kirívóan meglepő, vannak honosított sportolók sok más pályán is (hoki, foci, kézilabda, stb., stb.), az érdekesség, hogy például a sportsajtó is polemizál ezen a "sportmentő" akción, hogy kell-e, vagy nem a szakszövetség(ek) ilyetén eljárása. Az az ember érzése, hogy mintha a háttérben, de a birkózás okán, valakik most - stílszerűen szólva - fogást keresnének egymáson.
Talán nem is olyan sokára elérjük, hogy nemzeti színekbe öltöztetett robotok fognak tatamira lépni. Nem "elrobotosított" emberekre gondolok (bár ezekre is mutatkozik igény), hanem a fentebb említett Atlas továbbfejlesztett utódaira. Ez lehetne is egy jó megoldás, őket aztán bármilyen névre el lehetne keresztelni.
                      A tornázó robot és a "madzsar" birkózó 
                                    (fotók: youtube.com és 444.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése