2019. április 16., kedd

Égett. Égünk

Amilyen gyorsan terjedt a tűz hétfőn este Párizsban, a Notre-Dame falai és tetőgerendái között, legalább olyan sebesen terjedt a híre. Ami persze nem is csoda, hiszen párját ritkító katedrálisról, egyben kulturális szimbólumról van szó, másrészt nem is igazi közösségi(háló) tag az, aki nem értesítette azon nyomban ismerőseit arról, amiről azok is értesítették őt azon nyomban. 
Nem akarom én kisebbíteni a szörnyűség súlyát - miért is tenném? - és a részletekbe sem megyek bele - mindenki olvashat annyit, amennyit csak kapacitása elbír - inkább arra gondoltam, hogy ez az eset példaként szolgálhat majd, ha megérik rá az idő, médiatanodákban. Arra, hogyan lehet egy valóban súlyos katasztrófát azon nyomban az ilyen-olyan érdekek szolgálatába állítani. Hiába jelentette ki az illetékes hatóság már igen hamar, hogy az előzetes vizsgálat alapján a tetőszerkezet javítási munkálatai közben bekövetkezett baleset okozta a vészt, ez csak (hogy úgy mondjam) olaj volt a tűzre azok számára, akik mást akarnak látni, hallani. 
Én nem jelenthetem ki, hogy valóban baleset volt-e vagy sem, de erre valók a szakértők. Akinek a végleges megállapítását illene megvárni. Legalább a hivatásos médiának. Talán akkor is ráérnének azt is egy ördögi terv részének tekinteni. Bár igaz, minek addig várni, addig kell ütni a vasat, míg meleg (nesze, megint egy tüzes példálózás...). Kétségtelen, az elmúlt órákban olvastam igen komoly elemzéseket, híreket megható jelenetekről, hősies tettekről, de olyan valóban szakszerűen megírt, többé vagy kevésbé bujtatott utalásokkal megszerkesztett, ki nem mondott, de egyértelmű sejtetésekkel teletűzdelt, "cáfolhatatlan" fotókkal alátámasztott cikkeket is, amiktől még a tűzoltók fecskendője is lángra kapna. És még egy nap sem telt el az első lángocska fellobbanásától... A Notre-Dame tetőzetének beomlásával a manipulációs lehetőségek tárházának újabb kapuja nyílt meg.
                              (fotó: europress)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése