2019. április 2., kedd

Harry Potter és a máglyarakók

Ma, április 2-án van a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja, s bár nem ma történt, én éppen ma olvastam a hírt, miszerint "a lengyelországi Koszalinban katolikus papok könyveket égettek, többek között a Harry Potter és a Twilight sorozat darabjait. (...) Más tárgyak is a rögtönzött »máglyákra« kerültek, például egy afrikai maszk és egy »Hello Kitty«-s esernyő is." (hu.euronews.com) Az elkövetők "természetesen" egyházi tanításra hivatkoztak, Mózes ötödik könyvéből vett idézetre: "Bálványaikat égesd el tűzbe vetve, ne kívánd meg, s ne tartsd meg az aranyat vagy ezüstöt, ami borítja őket, nehogy bajba juss, hiszen az ilyesmi utálat tárgya az Úr, a te Istened szemébe”.
Magam nem szeretem a Twilight-sorozatot, sem könyvben, sem filmben, a hasonlóakat sem. Erre van egy egyszerű megoldás: nem olvasom, nem nézem. Ellenben a Harry Potter-sorozat minden kötetét - bár a gyerekirodalomba sorolják - olvastam, nem sokkal megjelenésük után, ahogyan hozzá lehetett férni. És szerettem is. A filmek, melyek szerintem nem adják teljesen vissza a könyv élményét (amint általában a megfilmesítések), azóta is állandóan mennek valamelyik tévécsatornán. 
A hír olvastán az jutott eszembe, hogy vajon volt-e a történelem során olyan kor, amikor nem éltek a szájhagyomány útján, aztán később, a betűvetés megjelenése után már nyomtatásban különféle boszorkányos, varázslós, vérfarkasos, éjfélkorszellemmegjelenős történetek? Nem hiszem, abban azonban egészen bizonyos vagyok, hogy nem volt olyan kor, amikor el ne követtek volna valamit az emberiség ellen éppen a vallás(ok) ezzel ellentétes tanításaira hivatkozva. 
Vajon hány Harry Potter kötetből építettek máglyát? 
És hányból kellett volna, hogy elhamvadjon a varázslótanonc jelentette fenyegetés? 
A Hellő Kitty-s esernyő füstjétől hányan térnek vajon a jó útra? Mármint a máglyarakók által annak mondottra? 
Tudom, hülye kérdések, de - már elnézést - nem is normális eset kapcsán tettem fel.
A jövő hónapban lesz 86 éve, hogy 1933. május 10-én a berlini Opera téren mintegy 20 - 25.000, "a német szellemet mérgező" könyvet égettek el Joseph Goebbels, a Harmadik Birodalom népnevelési és propagandaminiszterének a német irodalom megtisztítása jegyében kiadott utasításai szerint. A fekete listán volt mások mellett Bertold Brecht, Ernest Hemingway, Jack London, Heinrich Heine, Eric Kästner. Utóbbi szemtanúja is volt a birodalmi rádió által élőben közvetített égetésnek, vagyis látta saját köteteit elhamvadni... Valamennyi író nevét ismerjük ma is, műveiket játsszák a színházak, a belőlük készült filmeket a tévék. A berlini könyvégetés helyszínén 1995 óta van emlékmű, előtte Heinrich Heine (azóta beigazolódott) jövendölése 1820-ból, az Almanso című tragédiájából: "Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket is meg fognak égetni."
Ma vajon hány lépésre vagyunk attól, hogy az ilyen-olyan gyűlöletkeltések eredményeként Európában máshol is nemszeretem-könyvek alatt sercenjen a gyufa?
Befejezésül egy Harry Potter idézet, pontosabban a Harry Potter és a Félvér Herceg című kötetből való, Dumbledore professzor mondja: "Van fogalmad róla, mennyire rettegnek a zsarnokok az elnyomottaktól? Mind tisztában vannak vele, hogy előbb-utóbb lesz egy az áldozataik között, aki feláll és visszavág."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése