2019. április 7., vasárnap

Csúcs természetfotók

Több szempontból is kivételes kiállítás nyílt szombaton este Debrecen főterén. 
Kivételes, mert kültéri kiállításról van szó, 333 négyzetméteren 623 fotót állítottak ki olyan csúcsminőségű elektromos pannókon, melyek nappal is élvezetesek, de sötétben, megvilágítva szenzációsak.
És azért is kivételes, mert Budapest után a vidéki városok közül elsőként Debrecenben látható ez a kiállítás ebben a formában, melyen Máté Bence természetfotós képei láthatóak. 
Máté Bence a világ egyik legismertebb természetfotósa, a BBC világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen, akit az év ifjú természetfotósának és az év természetfotósának is megválasztottak, illetve egyidőben a verseny minden ranglistáját vezeti. Egy 2014-es felmérés szerint ő a kilencedik legismertebb magyar külföldön azok közül, akik hazájukban élve lettek sikeresek. A Panasonic fényképezőgépek "nagykövete" és elsőszámú természetfotós-tesztelője.
Ennyit a lexikon-szerű, mindenki által elérhető infókról.
A kiállítást sokakkal egyetemben megnéztem napfénynél is, de az igazi, mint mondtam, este volt, nem véletlenül időzítették (helyi idő szerint) 19 órára a megnyitót. Ezen sok minden elhangzott, a fotós zsenialitásáról, megszállottságáról, kitartásáról, arról, hogy napokat, heteket ül egy-egy általa épített lesben (melyeket szintén világszínvonalúaknak tartanak). Volt olyan fotósorozata, mely mintegy 100.000 (százezer) képből állt és ennyiből 4-et (négyet) talált saját mércéje szerint használhatónak!
A kiállításon témák szerint csoportosították a fotókat, ebben állatfajok (például Costa Rica madarai, kétéltűek és hüllők, afrikai vadvilág) vagy témák (pl. harc, zsákmány, művészi) szerint szerepelnek, ugyanakkor azt is elárulja, hogy egy-egy fotósorozat hány darabjából válogatta ki a legjobbakat. Ezek a néhány ezrestől a százezres tételig terjednek. De bemutatja a hátteret is, milyen az, amikor derékig gázol a kajmánokkal teli folyóba, amikor karnyújtásnyira merészkedik medvékhez, kígyókhoz, vagy éppen hozzá merészkednek közel madarak. És sok hírességgel is megosztotta a les fedezékét. vagy van egy kép, ahol David Attenborough-val látható, aki gratulál neki.
Ha végigböngészed a kiállítást, összességében láthatsz 200 madár-, 50 emlős-, 20 háziállat-, 58 pók-, 22 szitakötő-, 109 lepke- és 148 egyéb ízeltlábú-, 10 hüllő-, 15 kétéltű-, 60 puhatestű állatfajt. 
Már a megnyitó időpontjáig 9 és 10 ezer közt volt a nézelődők száma, ezt úgy mérik, hogy bizonyos pannók között lézerfény van, amit az elhaladó megszakít és ezeket a megszakításokat számlálják. Persze a projekt komplexen van felépítve, a tárlat keretében lehet vásárolni hűtőmágneseket, színes kiadványokat, könyveket.
Ha arra jársz április végéig, szerintem mindenképpen nézd meg. Akár nappal, akár este.
Alább a kiállításról néhány fotó (mármint a helyszínről), majd pár felvétel a tárlat anyagából vagyis fotók Máté Bence fotóiról - melyek rákattintással nagyíthatóak.
    (A kiállításról videó ITT.)
U.I.: Április 11-én Máté Bence megnyerte a World Press Photo év természetfotósa díjat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése