2018. március 5., hétfő

Addig sem iszunk

Mivel rendszeresen megfordulok a "környéken", szándékosan figyeltem az elmúlt hetekben, hónapokban a debreceni Fórumban lévő Libri könyvesbolt sikerlistáját. Ahol a bejárat mellett meg lehet nézni, melyik kötetek érdeklik leginkább az olvasókat. Úgy értem, amelyeket meg is vesznek.
Bödőcs Tibor: Addig se iszik című kötete több hónapig tanyázott az 1. szám mellett, de még legutóbb is a 3. volt (azóta lehet, már lentebb csúszott). Pedig nem kis vetélytársai adódtak, hogy csak párat említsek: Náray Tamás, Kepes András, Al Ghaoui Hesna, továbbá az arab világ rejtélyeit taglaló thrillerek, vagy egy Észak-Koreából kicsempészett, az ottani elnyomás mindennapjait bemutató napló.
Bödőcsöt a stand up műfajból ismerik a legtöbben, mint humorista ott van a Rádiókabaréban, megkapta a Karinthy-gyűrűt. A magam ízlése szerint már a nagydumások sorából is kiemelkedik, az említett kötetben pedig a humort ötvözte a(z irodalmi) műveltséggel. Meg bátorsága is volt, Karinthy Frigyes után belecsapni az "így írtok ti"-műfajba. Merthogy erről van szó ebben a könyvben: például Krúdy, Hemingway, Orwell, Móricz, Márquez, Proust, Örkény, Rejtő, Kertész, Esterházy, Kosztolányi, Márai, Hrabal stílusában szólal meg.
Hogy ízelítőt is adjak a nekem leginkább tetszőből, íme pár sor "Móricz Zsigmondtól". 
Már a cím is: Retyerutyák. 
A Rokonok témája pedig aktuálpolitikai irányt vesz: "Az autópályából kimentett betonból öntött járdán visz az út, a Horthy Miklós alakúra vágott tuják mellett, az akadálymenetesítési programból kihasított összegekből megcsinosított belső terek felé. Elhaladunk a medence mellett, mit az Esélyt a romáknak programból umbuldáztak, megcsodáljuk a főkaput, amit az Út a munkához-ból kanyarétottak..." (Helikon Kiadó, 2017, 43. oldal) ... és így tovább. 
Szerintem ezek a stílusparódiák azért jók, mert akit eredetiben sem szeretek, vagy untat, azt a paródiában sem szeretem és untat, tehát helyén van a dolog.
A cím eredete, amit minden, a kötetről szóló interjúban, írásban elmondanak: amikor a szerző apja megtudta, hogy a fia könyvet ír, akkor mondta: addig se iszik.
Az, hogy a Bödőcs könyve ilyen sokáig volt, illetve van a sikerlistán, valójában egy kis öröm számomra: van remény. A politikai sárdobálás, agymosás nem visszafordíthatatlan, van igény a humorra, az iróniára, az öniróniára, a kritikai hangra, és van, aki ezt be is meri vállalni. Ha teheted, olvasd el. Addig se iszol. (OK, OK, ez gyenge poén volt, de most ennyire futotta.)
U.i.: A kötet megkapta a közönség díját a legrangosabb magyar irodalmi díjátadáskor, 2018. május 15-én, a 2017-ben legkeresettebb magyarországi könyv lett. Az alábbi képen Bödőcs Tibor mellett Tompa Andrea, aki Omerta című regényéért kapta meg a Libri Irodalmi Díjat (fotó: hvg.hu/Németh Dániel)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése