2018. március 12., hétfő

Piramisa csúcsáról az aljára ért

Ha azt mondom Ioan Stoica, tudod kiről beszélek? 
És ha azt is hozzáteszem, hogy Caritas? 
Persze csak akkor van esély a helyes válaszra, ha az 1990-es évek elején már felnőtt voltál. És ha igen, akkor válaszoltál jól, ha az 1992. áprilisa és 1994. augusztusa között működött piramisjáték "atyjára" gondoltál. 
Amit tudni lehet: a "céget" 500 dollár (100 ezer akkori lej) tőkével alapította; becslések szerint a romániai lakosság 35 - 50%-a volt érintett a bizniszben; az ígéret szerint, amit tartott is egy ideig, a játékba beszállt illető a pénze háromszorosát kapta vissza 3 hónap múltán. Amit sejteni lehet, illetve lehetett már akkor is: egy egyszerű könyvelő (elnézést a könyvelőktől) önmagában igencsak kevés lett volna egy ekkora szélhámosság kivitelezésére. Nem kellet nagy ész már akkor sem hozzá, hogy a szálak a legmagasabb fórumokig érnek, aki hozzáfért, levette a maga hasznát. 
Hogy erre nincs bizonyíték? 
Hát lehet, hogy konkrét nincs, de mi más az, hogy az akkori szenátus nem volt hajlandó olyan módosítást megszavazni a büntetőtörvénykönyv kapcsán, mely betiltotta volna a piramisjátéko(ka)t. Pontosabban voltak, akik megszavazták, de az 59 / 39 arány nem volt elég. Néhai C. V. Tudor, a Nagyrománia Párt elnök-szenátora szerint egy ilyen törvénymódosítás népfelkelést váltott volna ki. Azt hiszem, ez egy kulcsmondata a történetnek: egy politikus (?), aki egy csalássorozatra hivatkozva tart a nép haragjától. Úgy értem, nem a csalás miatt, hanem a csalás óvása érdekében. 
Azt tudjuk, mennyire kell azóta is félni ebben az országban a népharagtól, hiszen a kormányzás személyekben némileg változott azóta, de stílusban aligha. Ami elég elkeserítő, hiszen hány generációváltás is volt időközben?!
Visszatérve Stoicára, 1994. augusztusában tartóztatták le, amikor a helyzet tarthatatlanná vált, és a népmesei változattal ellentétben nem ment külföldre, hanem hét év börtönt kapott , amiből még kettőt sem töltött le (1996. júniusában szabadult), ami egy újabb érv lehet amellett, hogy mégis csak kitartottak mellette valakik, legalább ennyivel.
Hogy miért is hoztam ezt most szóba? A most 76 éves "Papa", ahogyan akkoriban nevezték, szabadulása után visszavonultan élt, Brassóban, ahol a napokban... kilakoltatták! Lakbérrel és közköltséggel is tartozik egyszerű garzonja után. Ő, akinek a kezén csak 1993-ban 87 milliárd (akkori) lej haszon termett. 
Abból a haszonból vajon hányan élnek ma is boldogan? Míg meg nem halnak. Mert bolygatni őket biztosan nem fogja senki.
              Korabeli fotó: százak várják, hogy befizethessék pénzüket a Caritasba
                                                         (fotó: informatia-zilei.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése