2018. február 20., kedd

Besíelt a halhatatlanságba

Bevallom, amikor először láttam a videót, még nem tudtam, hogy egy, a magyar színeket képviselő hölgy látható rajta, amint részt vesz a Phjongcshangban éppen zajló téli olimpia síakrobatika versenyén. Nem vagyok a téma szakértője, de azt elsőre is láttam, hogy itt valami nem stimmel, mintha éppen az akrobatikus elemek hiányoznának. Arra is gondoltam, hogy valami bemelegítésről lehet szó, vagy paródiáról, esetleg valaki szórakoztatja a publikumot a versenyt holtidejében. Aztán kiderült, hogy valóban a publikum szórakoztatásáról van szó, de verseny időben, ráadásul a hölgy a magyar színeket képviselő Swaney Elizabeth, aki amerikai, de magyar állampolgár is. Élete álma volt kijutni egy téli olimpiára, amiért bepróbálkozott már valami dél-amerikai ország állampolgárságával is. Utóbbi nem jött össze neki, nekünk, magyaroknak jutott a megtiszteltetés. Nem akarom én itt cikizni szegényt, ő megvalósította az álmát. Arról is lehetne okoskodni, hogy egy sportszövetség hogyan enged ki a nemzeti színekben egy ilyen "versenyzőt", akin - már elnézést - röhög a sportszakma, a sportvezetőkön meg a sportdiplomácia. A közösségi oldalon már megy az észosztás ezerrel, dobálják a sz@rt egymásra politikai alapon (naná, választási kampány van). Arról esik meglátásom szerint a kevesebb szó, hogy mennyit árt ez a történet a magyar sport egészének. Például az olimpiai pontokat szerző gyorskorcsolyázóknak. Vagy az AC/DC-zenére műkorcsolyázó Tóth Ivettnek. Nem is beszélve az időközben 5000 méteren aranyérmet szerzett korcsolyaváltóról. Ki fog rájuk emlékezni?
Ti emlékeztek még Eric Moussambanira? És ha azt mondom: Erik, az angolna? Ugye, ugye, ő az az egyenlítői-guineai "úszó", aki a 2000-es sydneyi olimpián majdnem belefulladt a medencébe a 100 méteres gyorsúszásban.
És ha azt mondom Eddie, a sas? Ő a rövidlátó, túlsúlyos angol Eddie Edwards, aki 1988-ban Calgaryban "futott be", pontosabban síugrott feleakkorákat, mint a menők, akikkel vetekedő népszerűséget szerzett balfácánoskodásával. 
Ki nyerte a Sydneyben a 100 méteres gyorsúszás döntőjét? Na ugye, nem tudod, én sem.
Ki nyerte a síugrást Calgaryban? Kit érdekel már? 
Évek, évtizedek múlva ki fogja tudni, hogy ki nyerte Phjongcshangban a női síakrobatikát? Kit fog érdekelni, hiszen volt ott egy nő, aki úgy ment le a pályán, mint aki véletlenül keveredett arra. Ja, tényleg, egy magyar volt, emlékeztek?! 
                 Legalább nem esett el, mint a nagymenők közül is többen... 
                                                                            (fotó: origo.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése