2012. július 24., kedd

Lassít-e a lassító? - 3.

Újabb fejezetet csatolok ahhoz a folytatásos "regényhez", mely a Nagyvárad-Szatmár országút korszerüsítése során minden település ki- és bejáratánál kiépített, úgynevezett forgalomlassítókról szól. A szakemberek rájöttek, hogy keskenyre készítették a kitérők sávjait, így hát uccu neki vesd el magad, szélesítésbe kezdtek. Jobb később, mint soha, mondhatnánk, de ezt ugyanakkor is meglehetett volna csinálni - vagyis eleve szélesebbre építeni a sávokat már az elején, és nem is kellett volna hozzá más, mint kipróbálni: milyen szélesség szükséges. Sőt, mondok mást: meg lehetett volna kérdezni gyakorló sofőröket, mondjuk kamionon dolgozókat, hiszen ők tudják a legjobban. Az már csak hab a tortán, hogy a szélesítés is úgy történt, hogy amikor lejárt a munkaidő (vagy elfogyott az anyag?), akkor hazamentek a legények, pár figyelmeztető táblát hagyva a tetthelyen. Ott, ahol a régi - pontosabban dehogy régi, inkább korábbi útfelület, meg az új között jó arasznyi, vagy még nagyobb különbség volt, aztán meg következett az árok. Aki leszaladt a padkán - na, az megnézhette magát, ha még meg tudta... Persze, mikor kész, már jó, mert szélesebb.


Aztán, avval is megvilágosodtak a kivitelezők, hogy egy-egy ilyen lassító bizony meglepetésként érheti azokat, akiknek nincs helyismeretük és éjszaka érnek oda, mivel a falvak közvilágítása - ha van - nem foglalja magába az utolsó házaktól már odébb lévő kitérő megvilágítását. Megy az autós, oszt egyszer csak ott van előtte valami... Hát rájöttek, hogy kellene egy kis világosság oda. Ezt is talán lehetett volna egyszerre a többi ásással-árkolással-betonozással - de jobb később, mint soha.

Valami oka mégis csak lehet annak, hogy nem csinálták eleve szélesebbre, meg nem tettek mellé rögtön világítást. Úgy értem, a hülyeségen túl, valami valódi ok.
Talán várták, hogyan működik a gyakorlatban? Tapasztalatot gyűjtöttek? Lesték, kell-e javítani valamit?
Hát, ez esetben sikerrel jártak, mert voltak balesetek, halálos is - van tehát mire építeni a módosítás tervét.
Csak a válasz nincs még mindig meg - különös tekintettel  már a szélesebb sávokra is: van-e értelme, lassít-e a lassító?

2 megjegyzés:

  1. Most akkor csak a településről kivezető sávot szélesítették?

    VálaszTörlés
  2. mert elvileg az volt veszélyes és meglepő...

    VálaszTörlés