2012. július 17., kedd

Téli-nyári uborka(szezon)

Uborka szezon van a médiában, így, kánikula idején. Minden hír jól jön, nincs olyan kicsi, jelentéktelen, amiből ne lehetne nagyot és érdekeset kreálni.
Ha meg végképp nincs semmi, akkor csinálni kell.
Jó példa erre mondjuk Romániában - a hasonlóan hírszegény év eleji időszakban - a Ion Tiriac-féle vadászat. Már jó pár éve tudni lehet, hogy január második felében irány Bályok, ott lehet csámcsogni állatkínzásról, vérfürdőről, gazdagok kegyetlen lövöldözéséről, lehet leskelődni, hogy vajon ki mindenki híresség érkezik (ezt már a nagyváradi reptéren is lehet kukkolni) - szóval el lehet lenni vele pár napig.
Úgy tűnik, ha nyár, akkor Zámbó Jimmy. Ismét felröppent a hír, hogy rajongói nem adják fel a reményt, és szentté akarják nyílváníttatni. Ezt tavaly kezdték el pedzegetni először, legalábbis én akkor hallottam róla először. Akkor ezt írtam róla (ami itt is olvasható):
                                  A király szentesítése
Szoktunk büszkélkedni vele, hogy számarányunkhoz mérten a magyarság kiemelkedő mértékben van jelen a világ nagyjai között. Itt vannak például a Nobel–díjasok. De a szentek sorába emelt királyi fők lajstromozásakor sem vallunk szégyent, gondoljunk csak országalapító Szent Istvánra, az ő fiára, Szent Imre hercegre, vagy Nagyvárad alapítójára, Szent Lászlóra. Büszke keblünk tovább dagadhat, hiszen rajongói szeretnék elérni, hogy egy újabb király emelkedjen a szentek sorába: Zámbó Jimmy! A szentté avatás előszobájának szokás nevezni a boldoggá avatást, szerintem ezt a lépcsőt azért hagynák ki a kezdeményezők, mert a több, mint 10 éve halott, a rajongói által egyszerűen csak „A király”–nak nevezett énekes már életében boldog volt. Ezen kívül sokaknak okozott még boldogságot, sőt, ezt halála után is folytatta. Igen, hiszen a hátramaradt testvérek azóta csak igazán boldogok, mióta egész jól megélnek a hagyatékból, illetve még abból is lehet egy kis boldogság–pénzmaghoz jutni, hogy időről–időre gerjesztik a vitát: balesetben hunyt el, öngyilkos lett, vagy mások öngyilkolták meg? Megnéztem: a szentté avatáshoz szükséges csodákkal nem lenne gond. Az interneten lehet találni olyanokat, akik – hogyan máshogy?! – szentül vallják: Jimmy dalainak hatására gyógyultak ki ilyen–olyan nyavajáikból. A szentté avatási kérelemre nem érkezett válasz a Vatikánból. Ami persze nem csoda.
                                                                            (Bihari Napló, 2011. augusztus 16.)

Jimmy alakja az évek múlásával egyre inkább legendássá válik, és egyre többen valják, hogy élete küldetés volt, halálát pedig már mártíriumként emlegetik - olvasom, hallom az idei hőgutában. Azt már én jegyzem meg, hogy a halála körül is "megfelelő" homály leng még mindig, amit időnként meg lehet egy kicsit lebegtetni, újabb és újabb "szenzációkat" tárni az arra fogékonyak elé, ami persze több eladott példányszámot, nagyobb nézettséget jelent.
A legújabb hír szerint - amiben valójában nincs semmi új - a család és a rajongók együtt fogják kérvényezni "A király" szentté avatását, hivatkozva gyógyító erejű, csodatévő hangjára.
Már tavaly is erről volt szó.
Meg valószínüleg jövőre is erről lesz.
Mert ha nem, az is lenne egy csoda.

                                     Biznisznek sem rossz...                 (bishop.blogter.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése