2011. október 14., péntek

Bombahír

Bombát találtak a volt Kollektíva udvarban - kaptam a hírt tegnap délelőtt.
Nosza, iszkiri, az ilyen bulváros hírre nagyon buknak az olvasók - de talán még jobban a szerkesztők. (Tessenek megszámlálni például az internetes újságokban, mennyi már a bulvár hír az állítólag nem bulvár oldalakon is...)
Szóval indulás.
Valóban, vezették a tetthelyen a vízvezetéket, és a markoló nekikoccant egy 76 mm-es, a második világháborúból visszamaradt, fel nem robbant, német gyártmányú lövedéknek. (Mondták, hogy az, én biztos nem ismertem volna meg.) Állítólag a gyújtó szegtől miliméterekre ütődött neki a markoló kanalának egyik karma.

Ki tudja mi lett volna, ha...? Működésbe lépett volna? Szerencsére nem tudtuk meg. Mit mondjak - a gépkezelő nem volt kifejezetten nyugodt :)
Mikor odaértem, a rozsdás vasdarabnak látszó "bomba" a megtalálása helyétől legalább 50 méterre hevert a fűben. Mit tesz az újságíró? Le akarja fényképezni. Nem lehet - mondták a rá vigyázó rendőrök. Hmm. Pontosabban lehet, de csak úgy, ahogyan éppen akkor ott feküdt: letakarva két deszkadarabbal! Azért takarták le, nehogy felmelegedjen, és felrobbanjon! Aztaaaa! Ez aztán óvintézkedés.

Közben ott állnak tőle 3 lépésre. Tűnődik az ember: a megtalálás helyétől, az árokból valahogy elvándorolt a "bomba" az 50 méterre lévő helyre, akkor nem lett baja. Mint megtudtuk, valaki egyszerűen megfogta, aztán odébb vitte - nem vitatom, lehet, meggondolatlan volt. Aztán ratették a deszkát - briliáns ötlet. Látszik, hogy biztonságban vagyunk, vannak különleges esetekre jól kiképzett szakembereink.
Vártuk Nagyváradról a tűzszerészeket, akik majd elviszik, addig senki egy lépést sem. Megjöttek. Megnézték. Az egyik megfogta, betette a kocsijukba, valami ládába. Semmi védőruha.

Ott lébelcoltunk körülötte, senki nem foglalkozott velünk. Tulajdonképpen valamennyien repülhettünk volna - senki nem mondta, hogy eredj arrébb. Lehet tudták már ránézésre, nem kell félni, nem veszélyes - igaz, nem mondták. Talán szakmai diszkréció. Aztán fémdetektorral megvizsgálták a helyszínt.

Rájöttek, hogy értelmetlen, mivel az udvarban több olyan műhely is van, ahol vasmunkát végeznek, tehát a földben tengernyi vasdarab van. Arról nem beszélve, hogy korábban, míg a Kollektíva működött, ugyancsak dobáltak a vasat.
Ebben maradtunk.
A tűzszerészek elmentek. Mi meg bízhatunk benne, hogy ahogyan a vízhálózat eddigi telepítése során - miközben kiástak már vagy 60 kilométernyi árkot - nem volt semmi baj, ezután sem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése