2020. január 30., csütörtök

A kínai nagy kór(házépítés)

Két olyan gyűlésen is voltam tegnap, ahol építkezések is szóba kerültek. Az egyik egy vízvezetékről szólt, ami nagyjából 60 kilométeres lesz, ha majd lesz és egy fél megyényi ember egészséges ivóvize a tét. Már az sem volt egyszerű, hogy az illetékesek eljussanak a tervezés lehetőségéig, de hogy hol a vége az egésznek, vagyis mikor csordul meg az első csap a beruházás befejeztével, azt csak a Fennvaló tudja - de remélhetőleg legalább ő igen. 
Egy másik egy kisváros emblematikus épületének felújításáról, kultúrközponttá alakításáról szól, ami 12 éve húzódik, ez alatt elkészült a terv, a költségvetés, ám közben kormányok és miniszterek jöttek-mentek, adóügyi szabályok módosultak, a szép és fennkölt terv pedig csúszott és csúszott, és... 
Ez csak két eset, minek soroljak többet?! Ezeket is csak annak okán hoztam fel, hogy a kínai Vuhan külvárosában 5, azaz öt nap alatt építettek fel egy 1000, azaz ezer ágyas kórházat. Persze értem én, hogy egy világméretekkel fenyegető járvány egész más dimenzió, de azért mégis. A munkások átlagos bérük háromszorosát kapták, hogy éjjel-nappal dolgozzanak, így végeztek 5 nap alatt a tervezett... 6 nap helyett! Elképzelem, ahogyan rakják fel az előregyártott elemeket, s mielőtt a toronydaru ráemeli a falra a szintén előregyártott tetőt, még beemeli az első betegágyat betegestől... - hiszen az első betegek nyomban meg is érkeztek.
Tudom én, hogy Kínában nincsen kecmec, ha a párt azt mondja, akkor az úgy van - nem volt ez másként a császárok idejében sem, de azért ez az építkezés mégis egy őrület.
Van az a vicc, amikor egy nagyotmondási versenyben az orosz azzal nyer, hogy amikor építették a transzszibériai vasútvonalat, olyan gyorsan haladtak vele, hogy éppen a felénél voltak, amikor az első szerelvény elindult Moszkvából, ami rendben meg is érkezett Vlagyivosztokba. Bár most kevertem az orosz nagyotmondást a kínai valósággal, mégis, ha utóbbiak fognának annak a számukra bagatell 60 kilométeres vízvezetéknek, mire az utolsó aknát is befednék, az első csapból megcseppenne a víz.
Állítólag a kínaiak további kórházakat is akarnak most építeni, de a hatóságok szerint azokkal nem fognak ennyit tökölődni, mint a vuhanival...
    (Az építkezés zanzásított videója ITT.)

Fent: mikor még legó-játékokként sürgölődtek a munkagépek; 
Lent: a kész kórház
(fotók: hvg.hu; blikk.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése