2020. január 9., csütörtök

A Vénusz szobor, amit a hitelesség miatt kétszer is megtaláltak

Szenzációs régészeti leletre bukkantak egy Piatra Neamţ (magyarul Karácsonkő, Moldva) melletti ásatáson: Marin Cârciumaru és Elena Niţu professzorok vezetésével egy kb. 10 centis Vénusz-szobrot találtak, állítólag még tavaly június 21-én (az elnevezést a Willendorfi Vénuszra utaló hasonlóság miatt kapta). Mindezt december derekán jelentette be a Târgovişte-i múzeum, mely kiállítási anyagával a kőkorszakra specializálódott, s mely azt is közzétette, hogy a kicsike, de nagy jelentőségű alkotás a szénizotópos vizsgálat szerint 17 ezer éves. Az ennél fogva európai mércével is fontos leletet még december folyamán közszemlére is tették. 
Eddig tart az, ahol egy normális országban vége lenne a hírnek. Ebből következik, hogy van tovább is.
Ugyanis azóta kiderült, hogy a szobrocskát amatőr régészek találták, a két nevezett professzor a környéken sem volt, csak később jelentek meg ott. Ha pedig már ott voltak, a cuccot - biztos, ami biztos - magukkal vitték szállodai szobájukba (talán, hogy nehogy lába keljen?), s hogy nehogy valami kóklerek arassák le a babért, másnap visszavitték az ásatás helyére, majd ... na kitalálod? Ééééés igeeeen: ott újra elásták, majd egy megrendezett és dokumentált feltárás során újra "megtalálták". Az indok: amatőr régészek tevékenysége törvénybe ütközik, ők meg csak "rekonstruálták" az egészet. Végtére is régészek, vagy mi a vihar, nem?!
Mondják a szakértők, hogy egy lelet hitelességét a megtalálás körülményeinek pontos dokumentálása bizonyítja. Azon kár lenne vitatkozni, hogy ez a feltétel nem teljesült. De van itt más is: a szobor a stílusjegyei szerint vagy öregebb, ha nem, akkor ... na, szerinted? Igen, vagy hamisítvány. Szakértők utóbbira hajlanak, például azért, mert a szobornak, kortársaitól eltérően, nincsenek kezei.
Az ügyben már nem csak a régészet szakértői szimatolnak, de a rendőrség is, ugyanis a felfedezést tudatni kellett volna még annak idején az illetékes Megyei Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságnál, ami - micsoda meglepetés - szintén nem történt meg.
A román történetírás eddig sem a mindent elsöprő hitelességéről volt híres. Ezzel a Vénusz-szoborral lehet, nagyot akartak domborítani, nem ez lenne az első eset, amikor szakértők egy kicsit rásegítenek a tényekre. Hogy sikertelenül, arra a "kartalanság" mellett bizonyítéknak mondják, hogy a szobor két oldalán, éppen a karjai helyén olyan bevágások vannak, melyek más hasonlókon értelemszerűen nincsenek és indokolatlanok is. Hacsak a hajdani művész nem eleve azt vette figyelembe, hogy művét könnyebben lehessen múzeumi tárlóba fogatni. Ami, ugye, nehezen elképzelhető. Kivéve, ha volt Piatra Neamţ környékén már akkor is egy múzeum, ami akkoriban nem lehetett más, mint Kortárs Művészetek Múzeuma. Na, ha azt sikerülne valahogy megtalálni!
                       (Fotó: Facebook/Mircea Titus Romanescu Alapítvány)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése