2020. január 16., csütörtök

Diagnózis: az orvos informatikus

Épp a napokban foglalkoztam azzal a témával, hogy micsoda üzlet a gyógyszerforgalmazás. Az ágazatban több mint 4000 (!) erre szakosodott vállalkozás volt bejegyezve Romániában tavaly, a forgalmuk meghaladta a 20 milliárd lejt. Nem meglepő, hogy a piacot "leuralták" a nagy vállalkozások, a kicsik visszaszorultak a "préri" 30 százalékára. A téli időszakban a gyógyszert forgalmazók legjobb befektetése a reklámozás. A gyógyszerhasználatra jellemző, hogy a reklámokat nézők java része megy is a patikába megvenni vagy megrendelni a szert. Ez annak hatása (is), hogy Romániában az egyik legmegengedőbb a gyógyszerreklámokra vonatkozó szabályozás Európában, ez meg is látszik a hirdetők agresszivitásában. (Az információk a Frames konzultációs cég felméréséből valók.)
Mindezt azért hoztam most fel, mert egy újabb álorvost lepleztek le, ezúttal Predeálon. (Majd' egy éve derült ki, hogy egy bukaresti magánklinikán plasztikai műtéteket végzett egy képesítés nélküli olasz "orvos", akivel ráadásul a páciensek meg is voltak elégedve - ITT írtam róla.) Az illető felesége volt orvos (családorvos), s míg az a szabadságát töltötte, a férje mintegy beugrott helyettesítésére. Több mint egy hét alatt küldőpapírokat és vényeket állított ki, de vizsgálatokat is végzett, melyekről leleplezése után bevallotta: nem járt el helyesen. Az Egészségügyi Minisztérium és az Országos Orvosi Kamara is megállapította nagy szakértelemmel, hogy az álorvos veszélyeztette a betegek egészségét és biztonságát, de mondjuk arra is kitérhettek volna, hogy miért nem lehet egy orvost orvossal helyettesíteni...
Fontos részlet, hogy a rendelőbe betért betegek tudták, hogy nem orvos az, aki fogadta őket, hanem programozó informatikus, de ez láthatóan nem okozott zavart a rendszerben. Talán azért, amit a fentebb idézett felmérés is kimutatott: a lakosság igen nagy hányada úgy megy patikaszerért, hogy előtte csak a reklámokat nézi meg, orvosát nem keresi fel. De ha fel is keresi, akkor is csak "a szokásost" kéri, mint egy csehóban, a recept kinyomtatásához meg kell-e jobb szakember, mint egy informatikus?!
                  Az álorvos-informatikus a hírtévék kamerája előtt (fotó: digi24)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése