2018. október 4., csütörtök

Igent mond-e Costa Rica a családra?

Korábban, például ITT, már filozofáltam arról, hogyan fordulhat elő, hogy a volt turisztikai miniszter, Elena Udrea (illetve Alina Bica, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság - DIICOT - volt vezetője) miként is hagyhatta el az országot úgy, hogy bűnvádi eljárás zajlott ellenük, sőt, ítéletek is születtek. Persze a megfogalmazódott kérdések nevezhetők költőinek is a lehetőségek e széles hazájában. 
Újabb hír, amin éppen rágódnak a román hírtévék (is), hogy a két nevezettet a helyi hatóságok együttműködve az Interpol ottani embereivel elfogták Costa Ricában, ahova ugye "orvosi javaslatra" utaztak, egyszersmind politikai menedékjogot kértek. Mikor ezeket a sorokat írom, állítólag San Joséban, az Interpol zárkájában várják a továbbiakat. 
Érdekes fejlemény, legalábbis Elena Udrea esetében, hogy időközben megszülte kislányát. Az egyik hírtévé (bár lehet, a többi is) megszólaltatta a volt miniszter romániai ügyvédjét, aki szerint van esély arra, hogy védencét ne adja ki a közép-amerikai ország. Az indok: az újszülött kislány Costa Rica-i állampolgár, az ország törvényei szerint pedig az anyának a gyereke mellett a helye.
A Románia jogállamiságát jelesül bizonyító elfogásokra érdekes módon, mondhatnánk a véletlenek hihetetlen összejátszása révén, éppen - a hivatalos megfogalmazás szerint - a "családra igent mondó" alkotmánymódosító referendum előtt került sor. Érdekes lenne, ha Elena Udrea kiadatására éppen azért mondanának nemet Costa Ricában, mert ... igent mondanak a családra.
                  Elena Udreát az utcáról gyűjtötte be az Interpol (fotó: digi24.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése