2019. február 6., szerda

A műtétek sikerültek, az "orvost" elkapták

Ha valaki az alábbi történetre azt mondja, ilyen is csak nálunk történhet meg, az nem igaz, hiszen egyrészt időről-időre felbukkannak csalók, másrészt bárhol megtörténhet és meg is történik. Erről szól pl. a Kapj el, ha tudsz című film (Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, stb.). Most viszont "a 15 perces világhír" újra Romániát kapta szárnyra: az olasz Matteo Politi, aki eredetileg parkolóőr volt és érettségivel sem rendelkezik, dr. Matthew Mode néven tucatnyi plasztikai műtétet végzett el bukaresti magánklinikákon. Ilyen esetben legalább annyi kérdés megfogalmazódik, mint ahány szépészeti beavatkozást elvégzett a "doki": akit már hazájában is elítéltek amiatt, hogy orvosnak adta ki magát, az az internet és a digitális kapcsolattartás korában, ami a rendőrségre is vonatkozik, hogyan ismételheti azt meg egy másik EU-s országban?; az orvosi hivatás gyakorlásához az orvosi kamara és a tisztiorvosi szolgálat engedélyére is szükség van - mindezt hogyan szerezte be? Mert arra nem is gondolok, hogy ezeket nem kérték tőle azokon a magánklinikákon. Ha pedig hamisítványokra tett szert, azokat hogyan nem vették észre ott, ahol nehéz pénzeket kifizető pácienseket engedtek a kése alá? Hogyan nem vették észre a "kollégái", hogy egy szélhámos van körükben? "Dr. Mode" tavaly márciusban jutott hozzá orvosi bélyegzőhöz az Orvosi Információs és Biostatisztikai Iroda jóvoltából - ugye, meg sem kell fogalmazzam a kérdést? A "doki" végül azon bukott le, hogy egy altatóorvos meg egy asszisztens észrevette: nem szakszerűen mosakodik be egy operáció előtt. Tehát még csak nem is az orvosi kvalitásai, illetve azok hiánya buktatta le, illetve nem a beavatkozások eredménye, illetve eredménytelensége! Megjegyzem, a sajtóhírek nem is szólnak egyelőre a keze alól kikerültekről. Matteo Politi egy Bukarest-Budapest vonatjáraton próbálta elhagyni az országot, ám Kürtösnél elkapták a határőrök: ebben amatőrnek bizonyult, saját papírjait mutatta fel, miközben előállítási parancs volt érvényben ellene.
Nem tudok nem párhuzamot vonni a fenti eset és az országban uralkodó politikai helyzet között. Nem csak azért, mert ilyen megeshet, illetve azért, ami éppen ezekben a napokban a magyar (igazi) orvosképzés körül zajlik Marosvásárhelyen, hanem, mert a vezető politikusok is olyanok szerintem, mint ez a hamis orvos: úgy tesznek, mint akik értenek hozzá, aztán az van, ami. Senki nem kéri tőlük a papírjaikat, egyszer csak ott vannak és "műtenek", a beteg meg vagy túléli vagy nem. Vagy rusnyább lesz, mint annak előtte. Akit meg rajtakapnak, az elmenekül, mondjuk Costa Ricába vagy Madagaszkárra. Ám nem csak ők a hibásak, a "beteg" újra és újra visszafekszik a kutyaütők kése alá, mondhatni gyógyíthatatlan: a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága nem csökken, történjen bármi, utána pedig azok következnek, kikkel együtt mosakszik be a műtétekre, s akik valójában a köpenyéből bújtak elő. Jobbulás tehát egyelőre nem várható, bár váltig állítják, hogy a műtétek jól sikerülnek. Remélhetőleg a beteg is túléli.
U.I.: További részletek folyamatosan derülnek ki, például hogy az álorvosnak álügyvéd szerezte be a hamis papírokat. Mint egy rossz bohózatban...
              Matteo Politi, alias dr.Matthew Mode civilben és orvosnak öltözve
                 (fotó: Antena1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése