2019. február 20., szerda

Az űrellenség már a spájzban van?

"Az oroszok már a spájzban vannak", szól A tizedes meg a többiek című legendás film egy mára szállóigévé vált bemondása. Mármint hogy az ellenség a nyakunkon van. Valami hasonlót mondott a minap Donald Trump, az USA elnöke, amikor utasította a Pentagont, hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit. "Az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés", tette hozzá azzal, hogy "az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak, akár tetszik nekünk, akár nem". 
Sokan fanyalogtak, amikor 2018. november 1-i hatállyal a magyar külgazdasági és külügyminiszter (aki a kormány űrkutatásért is felelős tagja) űrkutatásért felelős miniszteri biztost nevezett ki. Biztos szükség volt rá, gondolhattuk, és lám: már tudhattak valamit. Az űrbiztos kinevezése legfeljebb egy évre szól. Egyelőre. Lehet, utána már űrkutatási biztos és űrhadügyér lesz, lépést tartva a világpolitikával (és persze egyre jobban teljesítve).
Nem akarom én elbagatellizálni az ügyet, hiszen a világ fejlődik, lám, már nem a hátunk mögé, a spájzba kell bekukucskálnunk, amikor veszélyt érzünk, hanem a fejünk fölé kell kémlelnünk, méghozzá sok-sok kilométerrel. A híradásokból sok minden kiderül az USA tervével kapcsolatban, arra azonban nem sikerült ráakadnom, hogy ezek a bizonyos ellenségek a bolygónkról az űrbe emelkedve leselkednek vissza a világhatalomra, tehát ők is emberek, vagy valami messzi-messzi galaxisból sompolyogtak ide, tehát ki tudja kifélék-mifélék. Esetleg a Csillagok háborúja sorozat, vagy fekete öltönyös kommandó története (Man in Black) valójában nem is egy fikciós-szórakoztató, hanem kiképzőfilm?! Mert azért közel sem mindegy, hogy merre fognak lövöldözni - le? fel? esetleg be a spájzba? - ha ne adj'isten oda kerül a sor...
                      (Illusztráció: europosters.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése