2019. február 26., kedd

Útlevelet kaptam Pandorára

Már lassan nyolc éve lesz, hogy írtam ITT az élményről, amit az Avatar című film okozott. Annak meg már 10 éve, hogy a film a mozikba került. Azóta már sokszor adták az ilyen-olyan filmcsatornák is, azt hiszem a sci-fi fabula köré épített látványvilág mit sem vesztett varázsából. A minap alkalmam volt megnézni a világsikerű film alapján készült Discover Pandora interaktív kiállítást, mely bemutatja a Pandora bolygót, annak növény- és állatvilágával, meg persze a Na'vi-kkal együtt. (Ha egyáltalán nem érted miről beszélek, kattints IDE.) Az óceán túloldalán már nagy sikert aratott kiállítás Európában Budapesten látható először, az Andrássy Élményközpontban. A történet szerint a filmbeli RDA Avatar program tudósai 6 éve elhagyták a Pandorát, visszatértek a Földre, és most nekünk bemutatják 1000 négyzetméteren, miket fedeztek fel.
Az egész tisztára olyan, mintha egy National Geographic ismeretterjesztő filmet néznél, melynek ugyanakkor részese vagy. Annyira élethű, hogy ha nem tudnád, hogy csak kitaláció az egész, ám szinte minden részletre kiterjedő, akár komolyan is lehetne venni. Már azzal kezdődik, hogy készítenek egy személyre szóló kártyát (egyfajta útlevelet), melyet a kaland bizonyos pontjain fel kell használnod. Ott a komputer már neveden szólít, ez a minimum. Részletesen leírják a növények és állatok fajtáit, életmódjukat, szaporodásukat. Például az egyik növénynél, mely bűz terjesztésével védekezik megevői ellen, meg lehetett nyomni egy gombot, mire rothadó hús szaga áradt a tárlóból... Egy óriási rovar rücskös hátát meg lehetett simogatni, de ahhoz be kellett nyúlni egy... sötét lyukba, persze nem tudtad mi vár ott rád... Ki lehetett próbálni egy videojátékon, a felfedezők hogyan vágták a liánokat, hogyan menekültek a ragadozók elől, persze rövid úton "meghaltál", bármilyen ügyes voltál, hogy jöhessen a következő próbálkozó. Be lehetett állni egy monitor elé, mely visszatükrözte a képet, melyen az Életfa magjai sodródtak, ha mozdulatlanul álltál, beterítettek (ami, ugye, a befogadás jele). Sokan fotózkodtak az "életnagyságú" thanator és a direhorse előtt, de a Pandorán dolgozott emberek védőfelszerelését is lehetett nézni. Érintőképernyőn ki lehetett próbálni, hogy a loreyu nevű növény, ha hozzáérsz, valóban behúzza magát a földfelszínbe - akarom mondani, a pandorafelszínbe. A Lélek Fáját szerintem igen egyszerűen megoldották: valami faágakra a karácsonykor használatos olyan csőszerű villogókat tettek, melyek most nem villognak, hanem folyamatos lilás fényt adnak, ellenben sok van belőlük, ezért impozáns hatást kelt. Érzed Eywa erejét (vagy nem).
És persze a nagy durranás, amikor mindenki elkészítheti saját avatar-fotóját, gyerek és felnőtt egyaránt. Naná, hogy igen, a borsos belépőért nehogy már kihagyjam! Igaz, jó kis sort ki kellett állni, de a pénzemért?! Valójában (szerintem) adva van egy maszk a sárga szemekkel, nagy fülekkel, a csillagos-kék alapszínnel és e mögé fotózzák be az arcokat, csak a szemek kell a megadott helyre essenek. Na, ezt, az én avataromat nem fogom megmutatni, nehogy valakinek eszébe jusson kimásolni, aztán... Annak ellenére, hogy a fotóhoz azt a vállveregetést kaptam, hogy: "micsoda kiváló kombinációja az emberi és a Na'vi genetikai anyagnak!" A dicséret értékén ront, hogy mindenkinek ezt írták ki. De pár kép lesz itt alul azért (a második az "útlevél").
Hogy az egész kiállítás ne legyen olyan elrugaszkodott, arról is gondoskodnak, hiszen időnként a Földről is adnak olyan információkat, melyek érdekesek és egyben kiindulópontként szolgálhattak Pandora kitalálásához.
Ha "visszatértél" Pandoráról, érdemes a kiállítás helyszínét is szemügyre venni. A budapesti Champs-Élysées-két is hívott Andrássy úti palotában volt a Párisi Nagy Áruház (az ország első nagyáruháza 1911-től), majd '58-től a Divatcsarnok. 2009-től Alexandra könyvesház, tavaly június 1-től pedig pedig Andrássy Élményközpont. A Lotz-teremben kávéház működik, gondolhatod milyen árakkal... Na, ilyen impozáns beltér biztos nincs a Pandorán, még ha a 22. század csodáiról álmodik is.
(Az utolsó kettő a wellnessonline.hu fotója)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése