2018. október 26., péntek

Menyasszonytánc finánccal

Míg pár napja arról írtam, miként örökítik meg a fiatal pár egybekelésének örömét az amatőr fotósok és videósok, most itt egy hír (ami hónapok óta vissza-visszatérve borzolja a kedélyeket) lagzi-ügyben, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) is ki szeretné venni részét a mulatságból, a maga módján: felszólítást küldenek ki az ifiasszonyoknak és újembereknek, hogy ugyan már vallják be, ki húzta talpuk alá a muzsikát, ki fotózott-videózott (persze ez esetben a profikról van szó), kitől vették a sütiket, hol volt az egész vendégfogadás, stb., stb. A finánc így szeretné szerét ejteni az állítólag hatalmas méretű adócsalást rejtő esküvői iparág megfékezésének, és, hogy nyomatékot adjon szándéka komolyságának, a hírforrássá előléptetett fiatal pároknak is beígér 2000 - 5000 lej közötti büntetést, ha vonakodnak az együttműködéstől (ez, ugye, tekinthető egy kis plusz bevételnek is).
A szándékot, mármint az ANAF-ét, lehetne akár jónak is nevezni, ha... Ha úgy működne az egész adózási rendszer, ahogyan kell és nem kényszerülnének a vállalkozók folyamatosan kis- és nagykapuk keresésére. Azzal együtt mondom ezt, hogy maga az adócsalás egyidős az adózási kötelességgel és nem lehet olyan kicsi adót kivetni bármilyen téren, hogy ne legyen, aki ki akarja kerülni. Arról már nem is beszélve, hogy maguk a hatósági vezetők járnak elől "jó példával". Íme is egy példa: a napokban ítélték alapfokon 6 évnyi szabadságvesztésre a volt ANAF-vezért, Sorin Blejnart befolyással történt üzérkedés miatt, plusz elrendelték 12.513.894 lej elkobzását a vagyonából. Állítólag ennyi volt az üzérkedés eredménye, feltételezem, nem ezek voltak utolsó banijai. Ennyiből már kijöhetne pár lagzi, melyekben új koreográfiákat is be lehetne vezetni. Tudjátok, olyat, amelyekhez hasonlóakkal szórakoztatják mostanában a násznépet a mulatságok alatt. Például meg lehetne kérni a násznagyokat, hogy töltsenek ki vicces űrlapokat arról, ők hogyan jelentenék fel a fotóst, vagy mondjuk a szakácsnőt, a szövegbe pedig bele kellene szőni kötelezően oda (nem) illő szavakat, teszem azt mint kettős könyvelés, migráns, hűtlen kezelés, lesifotó. Vagy lehetne bújócskázni: a zenekar tagjai kellene elbújjanak, a vőfély alakítaná az őket kereső fináncot, akit a násznép hidegedik / melegedik bekiabálással instruálna. 
Régebben arról is volt már szó, hogy az ANAF a menyasszonytáncot is megadóztatná. Kiváló ötlet, ennek kapcsán lehetne egy olyan, kicsit pikáns játék (ezeknek mindig nagy sikere van), hogy a bankók és azokkal bélelt borítékok számára készített dobozt a menyasszony szoknyája alá rejtenék, az adakozók pedig pár szolid tánclépés után (hogy azért senki ne bukjon fel) ott kellene megtalálják azt, miközben az ara mórikálja magát, hogyasszonygya: ugyanmán' nemán'. 
Amikor pedig eljön a kivilágos kivirradás, a távozók a tésztás doboz és pálinkásüveg mellé számlát is kapnának, amit ott helyben ütne ki a kasszagépből az ajtónál sorban álló zenész, fotós, pincér, szakács, vendéglős. 
Az üdvözlő kártyán pedig ez állna: 
       Köszönjük, hogy velünk voltál életünk eddigi legszebb napján 
                                 Manci, Marci, ANAF.
Alább: meg is terveztem az alkalomhoz illő pénztárgéppapírt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése