2018. október 12., péntek

Gordiuszi küszöb

Én tényleg élcelődtem csak azzal az előző bejegyzésben, hogy a szavazások érvényességi küszöbét, amit 50%-ról levittek 30%-ra, talán tovább kellene csökkenteni 20%-ra, vagy 10%-ra, aszerint, hogy a politikumnak éppen hogy felel meg, a nép meg mégiscsak dugja a fejét a hurokba valami módon. Erre mit olvasok? "Liviu Dragnea PSD-elnök jónak látná az érvényességi küszöb eltörlését." 
Szerinte "az érvényességi küszöb visszatartja a szavazókat attól, hogy részt vegyenek a népszavazáson. (...) Ha a romániai népszavazásokon nem lenne érvényességi küszöb, a szavazók nagyobb számban járulnának az urnákhoz, azok is szavaznának, akik nem értenek egyet a referendum kérdésével”. (maszol.ro)
Azt még csak el lehet fogadni, hogy a népszavazás kezdeményezője nem adja fel, a Koalíció a családért civil szervezet "tovább fog küzdeni  a hagyományos családért", hiszen mi mást tehetnének, mivel igazolnák létüket (van ezzel más is így, állandó harci tűzben kell égniük), de valójában az sem meglepő, hogy a PSD-elnök ezt mondja. Itt egy alkalom, amikor fel lehet vetni egy számukra és alkalomtól függően akár a többi párt számára is kedvező lehetőséget. Hogy hülyeségnek hangzik? Hát persze, így szokott kezdődni. Aztán majd legömbölyítik a kijelentés irritáló sarkait, felöltöztetik csillogó jogszabály-ruhákba, és nem csak az a lehetőség szűnik meg, hogy távolmaradással lehessen jelezni a feltett kérdésről, hogy értelmetlen és/vagy helytelen és/vagy időszerűtlen és/vagy egyszerűen baromság, de elég lesz mozgósítani a pártapparátust és a hozzá közeli örökös tagságot, aztán adtunk a demokráciának.
Újra csak visszatérek egy korábbi bejegyzésemhez, amikor azt az automatát mutattam be, amelyik négy gomb által négy lehetőséget kínált fel a szolgáltatását igénylőnek, ám azt sem rejtette véka alá, hogy bármelyiket nyomod meg, az eredmény ugyanaz lesz. De úgy tűnik, megadta a választás lehetőségét. Nos, ezt az automatát kellene bevezetni a szavazásokkor is: aki mindenképpen demokráciát akar játszani, az elmehet, megnyomhat egy gombot, majd nyugodtan hazamehet. Az eredmény úgyis ugyanaz lesz, a részvételi arány sem számít. Dragnea tehát valójában átvágna egy gordiuszi csomót, amit most nevezhetünk részvételi küszöbnek is. Ráadásul egy csomó adminisztrációt is kiváltunk, papírt, energiát, pénzt spórolva. Na, tessék, már sorolom én is a pártoló érveket. Jobb is lesz, ha abbahagyom.
           A már korábban is bemutatott automata: "Dobja be a pénzt és nyomja meg bármelyik gombot"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése