2016. december 1., csütörtök

Nehezen boldogulunk a helyzettel

A népmesékben a 100 az egyik bűvös szám. Miért lenne kevésbé bűvös a magyar - román egymás melletti meg (nem) értés népi meséjében?! Pedig még nincs is 100 éves a szorosra fogott gyeplő - mi lesz itt majd 2018-ban?!
Amint minden évben, december 1. közeledtével sűrűsödik a kedély.
Hallom, némely szülő diszkréten (értsd: szólni nem mert, csak suttogó pletyka keretében) felháborodott, mert gyermekét az óvónéni a nemzeti ünnepre készülve, a csoport többi tagjával egyetemben román népviseletbe bújtatta, hórázni tanította. De mégis mit várt, ha román csoportba íratta a csemetét? Az óvónéni tette a dolgát, nem is lehet mást várni tőle. Ha pedig a gyereket azzal a felkiáltással íratták oda, hogy majd jobban boldogul az életben, hát tessék, megkezdődött az edzőtábor.
Furcsa dolog a nemzeti keveredés is. Mindenféle programokat hirdetnek erre a napra, a helyszíneket díszes menetelés köti össze. A menetelők között rendszeresen ott van, pontosabban már csak volt (nyugodjon békében) egy illető, kinek apósát és családját az '56-os forradalmat követően a romániai hatóságok hurcolták meg és semmizték ki. Állítólag annak idején mindkét család ellenkezett a frigyet illetően, de mint tudjuk, a szerelem vak és mondják, nyomorba dönteni, sőt, ölni is képes. Miért tenne kivételt a nemzeti összebékétlenkedéssel?!
A reggel olvastam, hogy a magyar külügyminiszter hatalmi szóval tartja távol diplomatáit a romániai ünneplésektől. Ez persze sok kérdést felvet és most külön súlyt ad neki a december 11-i szavazás. Sok egyéb mellett itt van a FIDESZ kiállása az RMDSZ mellett. Ahogyan nemrég Kósa Lajos országgyűlési frakcióvezető nekem adott interjújában mondta (nem szó szerint): az elmúlt évek szavazásainak eredménye láttán döntöttek úgy, hogy mégis inkább a tulipánt szeretik és elemelik kezüket a "mélymagyarokról". Kár, hogy eddig a felismerésig eljutni elvitt legalább 10 évet az életünkből. Ám mégis csak kell adni valami fogódzót az eddigi szoros szövetségeseknek is, vagy inkább a szavazótáboruknak. Hiszen tudjuk, minden magyar számít, választások környékén meg aztán pláne.
Hogy mindez rajtunk kívül másokat mennyire érdekel? Még akkor is, ha mindenki igyekszik magát  a nagyhatalmak jóbarátjának beállítani? Jó példa erre, hogy ma a Google és a Facebook is sok boldogságot és sikert kívánt Románia lakosságának, így mindenestül egyben. Hiszen valójába  nekik is csak egyfajta szavazópolgárok vagyunk. 
                                                 A Facebook jókívánsága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése