2016. december 30., péntek

Kihunynak a csillagszórók

    "Karácsonyfa, Karácsony, 
     Ezüst dió zöld ágon. 
     Csilingelő csengettyű, 
     A fenyőfa gyönyörű. 
     Csillagszóró, gyertyafény, 
     ég a fenyő ünnepén."
Az óvodások, kisiskolások bármilyen ünnepségein gyakran hallani Donászi Magda költőnő verseit, ilyen költemény a fenti, a "Karácsony" címet viselő is. Bizonyára idén is sok karácsonyi ünnepségen elhangzott, pedig a gyerekek jórésze ma már talán nem is tudja, mi az a csillagszóró. A nemzetközi szabályozóknak áldozatául esett ez is, mint sok minden más, amit a nagy igyekezetünkben, hogy megfeleljünk az EU-nak, betiltottak vagy megváltoztattak. 
"A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy tilos a 2-es, 3-as és 4-es veszélyességi kategóriákba tartozó, valamint a T1 és T2-es kategóriájú színpadi pirotechnikai eszközök és a P2-es kategóriába tartozó termékek birtoklása, használata és forgalmazása." (Agerpres.ro/hu) 
A szigorúan hangzó közlemény különösen év vége közeledtével szokott fenyegetni, miközben a célszemélyként kezelt "lakosságnak" szerintem fogalma sincs arról, hogy mi a 2-es meg a 3-as vagy a T1 és T2 kategória, csak azt tudja, hogy nem árulhatóak. Ennek a tiltásnak esett áldozatául tehát a mi gyerekkorunk (sőt, már felnőttebb korunknak is) egyik legszeretettebb ünnepi kelléke, a csillagszóró, az egyéb petárdák és durranók rántották magukkal. Nem vitatom, okozott tűzeseteket, de nem biztos, hogy veszélyesebb volt, mint a manapság hozzáférhető gagyi fényfüzérek, melyeket ráadásul felügyelet nélkül is otthagynak a karácsonyfákon, míg a csillagszórót mégiscsak áhítattal figyeltük míg leégett, hiszen éppen ez a pár másodperc volt az értelme. 
Nem éri meg, tudtam meg a minap a csillagszóró eltűnésének rejtélyéről, mivel e veszélyes holmik árulásához külön engedély kell. Egyrészt az árusítást végző a munkafelügyeletnél el kell(ene) végezzen egy képzést, aztán a boltnak rendelkeznie kell(ene) engedéllyel (nem csak a "hagyományos" tűzvédelmivel), ám ami a legfontosabb ellenérv, hogy igencsak számítani lehet az ellenőrzésekre, melyek, mint tudjuk, amúgy is megsokasodnak az ünnepek környékén, aki pedig ellenőriz, az mindig talál is valamit. A kereskedőnek pedig nem hiányzik "extra karácsonyi ajándékcsomagot" készíteni. A vásárló meg úgyis tudja, hogy a piacokon, a bő szoknyák rejteke alól úgyis beszerzi nem csak szilveszterkor, hanem amikor csak akarja és mindent, amit akar, talán csak scud-rakétát nem - bár erre sem fogadnék teljes meggyőződéssel.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése