2011. november 25., péntek

Különbségek

Az utóbbi napok pár gyors megfigyelése.
Ugyanannak az üzemanyagot forgalmazó cégnek egy-egy benzinkútja Nagyváradon és Érmihályfalván, mégis más az ár, 15-20 banis különbség a vidéki kárára. A minőségről még nem is beszéltünk...
Ugyanannak a pénzváltónak egy-egy kirendeltsége Nagyváradon és Érmihályfalván, mégis más az árfolyam - ha nem is jelentős, csupán 1-1.5 banis - a vidéki kárára (forintról beszélek).
A nemrég volt, zseniálisan megszervezett népszámlálás egyik felvonása arról szólt, mint emlékezetes, hogy meg kell-e adni a személyi számot a kérdezőknek, és nem sérül-e a személyiségi jog.

                                                                         (fotó: marosvasarhelyiradio.ro)

Már akkor írtam, hogy szerintem ez akkora baromság, hogy egy biciklit neki lehet támasztani. Nem a személyiségi jog védelme, de ezt annyira nem tartják tiszteletben Romániában, hogy kész röhej erről vitatkozni. Mai tapasztalatom: két bankban is volt elintéznivalóm, és a legtermészetesebb módon szerepel az űrlapokon a személyi igazolvány száma mellett a személyi azonosító szám kitöltésére is kötelező rublika. Persze, ezt mindenki tudja. Azok is, akik a műbalhét verték, úgy téve, hogy a nép érdekét védik. Akit egyben hülyének is néznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése