2011. november 18., péntek

Közös lónak...

Kaptam egy olvasói levelet, ami meg fog jelenni az újságban.
A fontosabb részleteket lásd alább:
2010 tavaszán költöztünk be az érmihályfalvi új, szociális tömházba. Ez év tavaszán jöttek a közös gondok. A megválasztott közös képviselő az összegyűjtött pénzt - ahelyett, hogy kiegyenlítette volna a számlákat - elsikkasztotta. A számlák kifizetetlenül maradtak, mert pénzt a megbízott személytől nem tudták behajtani. Az önkormányzat felszólította a lépcsőházbeli lakókat, hogy fizessék ki a tavaly téli számlát, mert addig nem indítja el az ez évi fűtést. Ezt három család meg is tette - duplán fizettek, de még mindig fűtés nélkül van az egész lépcsőház. Más felelőtlensége miatt meddig fogunk még fázni? És vajon fog-e az önkormányzat valami megszorító intézkedést tenni a sikkasztó, és a nem fizetők ellen?
A sztori hitelessgét nincs okom kétségbe vonni, a levél írója mellékelte nevét, telefonszámát. Bár nem írta le, nyílvánvaló, hogy ő a duplán fizető, ennek ellenére vacogó egyik család tagja.

                                Ezen tömbházak egyikében van a hideg lépcsőház

Mit lehet tenni?
Nem tudom sem azt, hogy melyik lépcsőházról van szó, sem azt, ki a sikkasztó közös képviselő, könnyen előfordulhat, hogy még ismerem is. Mindez nem befolyásolja azt a véleményemet, hogy először is, és mindenek előtt alaposan el kellene látni a baját, hiszen egyszerűen ellopta mások pénzét, következmények - lásd fennebb.
Mit tehetnek a lakók? Mint jeleztem, elsőként is el kellene lássák az illető baját. Ezzel csak az a baj, hogy a végén még ők kerülnének emiatt bajba. Ezen túlmenően igaza van annak, aki nem fizet még egyszer, mert egyszer már fizetett. Annál inkább igaza van annak, aki már úgy elégedetlenkedik, hogy ő már kétszer is fizetett, mégsincs fűtése. Talán közösen beperelhetnék az illetőt (akit, mint mondtam első lépésben...), de mint tudjuk, az igazságszolgáltatás malmai is lassan őrölnek, és az sem biztos, hogy "egészséges őrlemény" kerül ki a kapun. Arról már nem is beszélve, hogy ez is pénzbe kerül, miközben fűtés továbbra sincs.
Mint olvastuk, az önkormányzat már próbált behajtani, de az illetőtől (akit első lépésként...) nem volt mit. Hitelezzen az önkormányzat? Miből? Ráadásul ilyen alapon számtalan más esetben mások is igényt tarthatnak számláik meghitelezésére. Indítsa be a fűtést a tartozás ellenére? Ez = hitelezés, hiszen a szolgáltató felé valakinek fizetni kell. Lakoltassa ki az illetőt (akit első lépésként...)? Ezt először is tiltja a törvény - mármint a kilakoltatást - november 1. és április 1. között, másrészt ettől még nem lesz kifizetve a számla, és nem lesz meleg a konvektor.
Mindenkinek igaza van - kivéve persze a sikkasztót (akit első lépésként... - ezt nem győzöm hangsúlyozni). Mint a viccben:
A rabbihoz bemegy egy panaszos, elmondja a baját. A rabbi igazat ad neki. Aztán bemegy a másik fél, a rabbi annak is igazat ad. Erre megszólal a rabbi írnoka: Bölcs rabbi, mindkettőnek nem lehet igaza! Mire a rabbi: Neked is igazad van!
Persze a helyezet nem ilyen vicces. Én nem látom a megoldást. Ez még nem baj, a nagyobbik baj, hogy szerintem maga a levélíró se, mert így fejezte be írását:
U.i.: Reménykedek a Mikulásban és a Jézuskában.
Az én U.i.-om: remélem a Mikulásnál lesz virgács, mellyel első lépésként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése