2011. november 7., hétfő

A múlt sem a régi

November 7. van. Történelmi dátum.
Miért? Ezen a napon született Marie Curie.
He, he, hát persze, hogy nem erről akarok írni :)
Nagy Októberi Szocialista Forradalom. Iskolás korunkban már az is poénkodásra adott alkalmat - tudván, hogy a nagy és baráti és leg-leg Szovjetúnióban minden másként, és főleg jobban van - hogy ott még az októberi forradalom is novemberben volt.
Amint azt annak idején tudni kellett, ezen a napon az Auróra cirkálóról megadták a jelet, és a bolsevik elvtársak Lenin elvtárssal az élen megrohamozták a Téli Palotát, és az elvtársak hősiesen, és akkor, és aztán jaj volt a burzsoának, meg ilyesmi.
Hát persze, hogy nem pont úgy volt. Ma már csak mosolygunk rajta. Például a rádióban is mondják. Az egyik rádióadón van naponta egy "rovat" bizonyos órákban, amikor a hírek után felemlegetik, milyen jelentős történelmi események zajlottak azon a napon. Most ez a forradalom. Hát bizony azon kívül, hogy létezett az Auróra cirkáló, a kommunista legendából nem sok igaz. Nem, hogy a forradalomra jelet adó lövés nem dördült el rajta, de még egy petárdát sem pukkantottak aznap, bár sok helyen még mindig ez a hivatalos verzió.

                      Az Aurora matrózainak lövésük sem volt róla, hogy ők adtak jelet
                                                                              (fotó: hirextra.hu)

A Téli palota "lerohanása" sem pont úgy történt - micsoda meglepetés. Az "ostrom" idején az elvtársak az oldalajtókon szivárogtak fel a palotába, de ez korántsem hangzott olyan "ostromosan", meg aztán nem is illett a bolsevikokhoz.
Apropó, novemberi történelmi dátumok. Negyedikén volt 54 éve, hogy a világűr meghódításában folytatott amerikai-szovjet verseny során utóbbiak lépéselőnyre tettek szert: 1957. november 3-án a Szputnyik 2 műhold fedélzetén fellőtték a sintértelepről (a termelésből) kiemelt Lajka kutyát. Arról szó sem volt, hogy túlélheti az utazást, hiszen a visszatérését meg sem tervezték, ám azt bizonyították vele, hogy élő szervezet kibírja az az űrstratot, meg, hogy Föld körüli pályára állítsák.
Mármint, hogy ez volt a hivatalos verzió, és a lexikonok nagyrészében ma is ez van értelemszerűen.
Mert a szegény kutyáról több, mint 50 éve elteltével kiderült: ha túl is élte a kilövést, az űrbe biztosan nem jutott ki, mert az űrjármű a rossz tervezésnek köszönhetően a surlódás következtében úgy felmelegedett, hogy Lajka már az utazás első perceiben egyszerűen elégett.

     Velünk élő legenda: Lajkának nem is régen, 2008.április 11-én avattak szobrot Moszkvában
                                                                                   (fotó: qqriq.com)

Amikor tehát a kezdetleges műhold 162 nap keringés után visszatért a Föld vonzáskörzetébe, és elégett, a kutya már rég nem élt. Olyan megható, ahogyan a szovjetek annak idején ezt az egészet tálalták, a nyugat és az állatvédők szája íze szerint: igaz, hogy a kutya nem jött vissza élve, de megkönyítették a halálát, ugyanis műszakilag hat napig élhetett (volna), a hatodik napi kajájába mérget tettek, hogy csendben elszenderedjen.
Vajon 50 év múlva mi lesz más a mai történelemben?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése