2011. november 8., kedd

Térkép

Egy Comenius program keretében öt országból érkezett diákokat, tanárokat látnak vendégül ezekben a napokban Biharon, úgynevezett pályázati találkozón.

A házigazdák Románia képviseletében pályáztak és nyertek, ennek megfelelően az ország kultúráját kell bemutassák a többieknek. Faramuci helyzet, hiszen magyarok. Éppen ez az, amivel viszonylag nehéz megbirkózniuk, tudtam meg tegnap, amikor fogadták a magyar-, az olasz-, a francia-, a spanyol- és a törökországiakat. Már nem az a nehéz, hogy összeállítsanak egy programot, és levezessék, hanem megmagyarázni nekik (a debreceniek kivételével), hogy bár Románia, de nem román. Ha magyar vagy, miért nem Magyarországon élsz? - ezzel a vissza-visszatérő kérdéssel szembesülnek az "idegenek" részéről, illetve szembesültek már az eddigi török- és olaszországi találkozókon is. Bár nem húzható szigorú párhuzam, a kérdés sokat elmond annak feltevőiről is, hiszen gondoljunk csak a spanyolországi baszkokra vagy katalánokra, vagy éppen a törökországi kurdokra - van ott is nemzetiség, sőt, ott egyszer-másszor csattannak a pofonok, dörrennek a fegyverek is.
A "megvilágosodás" egyik jelenek gondoltam, hogy a franciák - egy feladat megoldása közben - olyan Románia-térképet rajzoltak, melyen nagyszerűen kiszinezték a történelmi országrészeket: nem csak Olténiát, Moldvát, Dobrudzsát, Munténiát, Baszarábiát, de pontosan és külön a Bánátot, Máramarost, Erdélyt - és a Partiumot is. No, ez már a civil okítás eredménye lehet, még, ha szűk körben is.
Visszatérve a pályázatra, a vendégeket a kézenfekvő Nagyvárad mellett Gyulafehérvárra meg Szebenbe viszik kirándulni. Átvágták a gordiuszi csomót, bemutatják a román kultúrát, de lehet "színesíteni" a magyarral, meg a némettel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése