2011. június 30., csütörtök

Három perc igazoltan magyaroknak

Emlékezhetünk, a magyar igazolvány intézményének már a létrejöttét is erős politikai „szülési fájdalmak” előzték meg. Romániában 2002. január 21-től lehetett igényelni, de előtte sokan riogatták azzal a magyarországiakat, hogy na, majd aztán ellepik az országot a „románok”. Nem lepték el, sőt, bár az előzetes felmérések azt mutatták, hogy a romániai magyarság 96%-a fog élni a lehetőséggel, az első évre várt „rohamban” csak alig 25% vett részt. Aztán tovább folytatódott a huzavona, hogy akkor ki is a magyar, meg kellünk-e egymásnak – a sokat emlegetett 2004. december 5.-i népszavazás, meg az utána következett még sok-sok bohóckodás mutatta, hogy bár elvileg igen, de annyira azért mégsem. A könnyített honosítás megszavazása után került megint fókuszba a magyar igazolvány, vagyis, hogy az továbbra is érvényes, minden kedvezményével együtt, ám az „átrendeződött” politikai erőviszonyok miatt a kiépített, és addig kifogástalanul működött hálózat egyszer csak feleslegesnek nyílváníttatott az igazolvánnyal kapcsolatos ügyek intézésére. Való igaz, jelentősen megcsappant a tennivaló, de nem apadt el. Az újabb politikai manőver eredménye: akinek baja van, az május 9. óta csak közvetlenül a főkonzulátushoz fordulhat. Első kézből tudom, például a kedvezményes magyarországi utazások miatt betelt oldalak pótlása nem nagy dolog – nem kell bejelentkezni sem, csupán az ügyfélfogadási napokon oda menni, és 3 perc alatt kész. Csakhogy – ezért a 3 percért el kell utazni Kolozsvárra! A napi megélhetési gondokkal kűzdő embereket kevésbé érdekli, hogy melyik párt melyikkel van éppen kötélhúzásban - azt érzi, hogy magyarsága megint kevesebbet ér. Hiába van róla igazolványa.
                                                                                            (fotó: 3szek.ro)

3 megjegyzés:

  1. Kopp, kopp… Bejöhetek? Egy ideje figyelem a blogodat és GRATULÁLNI SZERETNÉK hozzá. Én, az egyszerű kisember, élvezettel olvasom a bejegyzéseidet. Olyan gondolatokat fogalmazol meg homlokráncolva avagy vállveregetve a napi történések kapcsán, amelyek sokunknak (azért nem mindenkinek) megfordulnak a fejében, de aztán legyintve továbbmegyünk, nem tesszük őket szóvá, mert minek? Megszoktuk már, hogy egy fecske nem csinál nyarat, meg aztán minek kilógni a sorból…
    Töprengtem azon, hogy kommenteljek-e? Csodálkozom, hogy még senki nem tette meg. Azt gondolom, egy blogger azért osztja meg a gondolatait egy nyilvános oldalon, hogy másokban is visszhangot keltsen, és bizonyosan fontos a visszajelzés az olvasótól. Remélem, az “egy fecske nem csinál nyarat” bölcselet a kommentem esetében az a kivétel lesz, amelyik erősíti a szabályt és a többiek is megszólalnak. Érdekes lenne tudni, hogyan vélekednek az általad felvetett témákról. Szóval, kedves olvasótársak, csak bátran.
    A bejegyzésedről csak annyit: Bár nem lobog piros-fehér-zölden hajam a szélben, azért magyar vagyok, velük, avagy nélkülük. Nem kell hozzá nekem papír, hogy bizonyos legyek ebben, süssék meg az igazolványaikat. Az a bizonyos 2004-es népszavazás pedig oly mélyen megbántott, hogy teljesen átmentem Nyilas Misibe. Úgy döntöttem, hogy „én nem akarok többé debreceni diák lenni”. Gondolom, az a bizonyos 70-80%, amelyiknek meg sem fordul a fejében Magyarország elözönlése, nagyrészt ugyanígy érez. Ahogy te fogalmazol, az üggyel kapcsolatos” bohóckodásaikkal” még azt is lehetetlenné tették, hogy bárminemű érzelmi-morális elégtételt remélhessek bármilyen magyarságomat igazoló okirattól, 3 perc ide vagy oda… Ha kanadai vízumra lesz szükségem, talán megfontolom, de amúgy már nem olyan lényeges, mint amilyen lehetett volna. A sors iróniája, hogy kis hazánk az egyedüli hely, ahol bár sokszor pejotratív módon, biztosan magyarnak neveznek bennünket bármilyen hivatalos igazolvány nélkül is, nem úgy, mint odaát… Ott 20 év múlva is román, aki innen települt át, lehet neki bármilyen igazolványa.

    VálaszTörlés
  2. Nincs szükségem arra, hogy odaátról 1 igazolvánnyal erősitsenek meg abban, magyar vagyok.Ha átmentem mindig kedvesen bántak velem, úgy, ahogy az egy vendégnek kijár. És a hangsúly a vendégen van. Nincs negativ tapasztalatom és a 2004-es szavazás sem keseritett el. Ha ők akkor úgy gondolták, lelkük rajta. Egy dologra viszont kiváncsi vagyok: ha most lett volna népszavazás az állampolgárságról, hogy döntött volna a magyarországi magyarság?

    VálaszTörlés
  3. VÁLASZOK

    terez anyunak:
    -hát persze, hogy "bejöhetsz", azért van nyitva az ajtó.
    -maradjunk abban, hogy te mint kisember, nem hiszem, hogy "kisemberebb" vagy mint én. Örülök, hogy a te gondolataidat is sikerül megfogalmaznom, de majd akkor se maradj csendben, ha ez másképp lesz.

    Juditnak:
    -hát persze, hogy nincs szükségünk igazolványra, mint ahogyan nem is volt. De azért az érzés...
    -Azért jó, hogy nem volt népszavazás, ott nem lett volna meg a kétharmad...

    VálaszTörlés