2019. május 24., péntek

Süllyedni észbontó mélységbe

"Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak." Hofi Géza mondta ezt egykor, azóta már rég nincs Szovjetunió, a többi maradt. Jutott eszembe, amikor a napokban újra rákaptam, hogy nézzem a Viasat 3 tévécsatornán az Észbontók című "műveletlenségi vetélkedőt". Valamikor régen már írtam róla, mikor megtudtam, hogy ez állítólag egy magyar fejlesztésű műsor, hogy de jó, tényleg büszkék lehetünk rá. Mármint azokra a játékban résztvevőkre, akikről nem jön elhinned, hogy ennyire kretének. Aki nem tudja: egyszerű, még az alapműveltségnek is az alsó határát alulról súroló kérdéseket tesznek fel általában fiataloknak, a vetélkedő csapatokat alkotó ismert embereknek pedig meg kell tippelni, hogy ezek tudni fogják-e a választ. Ismétlem: sokszor nem hiszed el, hogy ennyire hülyék (elnézést, nincs mit finomkodni). Vannak feltételezések, miszerint pénzért hülyék, vagy ők színészek, de ugyan már, csak rájuk kell nézni. Azzal együtt, hogy a fiatal lányok általában olyan cuccokban és sminkben vannak, hogy ihaj. Ha néha el is találják a választ, az a legritkább esetben van azért, mert tudják is, hanem valami megfoghatatlan okfejtéssel járnak úgy, mint a szemet találó vak tyúk. Igen, ez is lehetne egy kérdés: mit talál a vak tyúk? 
De, hogy miről is beszélek?
Egy kérdés: igaz-e, hogy a Magyar Pékek Egyesületének első elnöke Liszt Ferenc volt? Eltalálták, hogy ez nem igaz, de miért? Mert ennek a krapeknak a repüléshez van köze (lásd. budapesti reptér), tehát bizonyára pilóta volt, nem pék.
A játék lényege - jöttem rá én is - hogy a csapattagok meg kell próbálkozzanak a megkérdezettek fejével gondolkodni (jaj). Például: hány hónap két negyedév? A megkérdezett mit lát? Két számot: 2 és 4. Tehát 2 = 8 hónap. Meg is jött "a jó" válasz, és igen, jár a pont, hiszen sikerült megjósolni.
Azt is Hofi mondta, hogy: "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott." Ezt a tételt bizonyítja, amikor a válaszolók egyike esetleg tudja a jó választ, de a másik - hiszen ők is ketten vannak egy csapatban - egyszerűen meggyőzi a szerinte helyes hülyeségről. 
"Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal." Ezt már Woody Allen mondta, és ebben a vetélkedőben a versenyző hírességek ezt a veszélyes sportot űzik: süllyednek a veszélyes mélységbe. A játék kedvéért.
A rémisztő az, hogy a napi politika ezt a "játékot", a hatalmi játszma eszközeként, mindennapi gyakorlattá tette. Hiszen a hülyeséget meggyőződéssel állító szavazata éppen annyit ér, mint mondjuk érne a Liszt Ferencé. Ha nem reptér lenne.
                                     A műsor logója (port.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése