2019. január 29., kedd

Nézd a kombájnt... is

Volt szerencsém a minap részt venniAGROmashEXPO és AgrárgépShown, mely Magyarország agráripari csúcsrendezvénye. Már nem mintha az agrárium szakértője lennék és különös érdeklődés vezérelt volna, de ez van, egy ilyen szakma az enyém. És mondhatom, nem bántam meg, de tényleg.
Azzal a kérdéssel nem akarom most sem magamat, sem téged bosszantani, hogy vajon miért tartja fenn a magyar kormány például ebben a témában is a feszültséget a romániai, ezen belül a Bihar megyei magyarok körében, egészen pontosan a romániai magyar gazdálkodók körében, hogy a magyar pártokhoz tartozó gazdaegyesületeket is úgy támogatja, hogy azok érezzék riválisoknak egymást. Ezért például egymásra szervezik a falugazdász programot vagy éppen az említett kiállításra történő utazást. Vagyunk elegen, lehet megosztani... Fő a nemzeti egység.
De, mint mondtam, ne bosszankodjunk most ezen. 
Szokták mondani, hogy: "Szép vagy, mint egy új traktor". No, én annyi szép új traktort láttam kb. 4 óra alatt, mint életemben eddig összesen sem. Meg még egy csomó csuda dolgot. Például olyan gépeket, melyekről máig nem tudom, mire lehetnek jók. Egyik-másik úgy tűnt, valami csillaghajó vagy űrszonda, mindenesetre az áruk is a csillagokban volt... Néhány érdekességet le is fotóztam (tízet, rákattintással nagyíthatóak), most magyarázom - persze nem szakmai szempontból, pontosabban az én szakmám szemével.
1. Laikusként is megfigyelhettük, hogy a kisebb-nagyobb cégek lehetőségeikhez mérten próbálták magukhoz csábítani a nézelődőket. Volt akinek csak a szokásos szóróanyagokra telt, míg a másik véglet a komplett színpadi show-műsor volt, szemrevaló táncoslányok produkciói között beszéltek a kombájnokról, ekékről, stb. Remélem, a mellékelt képen te is a kombájnt figyeled, mint fő látnivalót...
2. Ez a John Deer traktor az 1940-es évek elején az USA-ban szántotta a tarlót. Manapság is kitűnő állapotban van, bemutatókra járnak vele, a hangja is kellemes volt.





3. Ez nem úgy néz ki, mint egy sorozatvető? Hát mert az is, de nem ágyú, hanem egysoros vetőgép (vagy mifene), de ezt is csak onnan tudom, hogy megnéztem előtte a kiírást.

4. Esetünkben az Ursus nem üveges vagy dobozos, hanem kerekes. Az ára pedig annyi, hogy te és kedves családod a barátaitokkal és szomszédokkal együtt egy életen át sörözhetnétek belőle. Lehet, még maradna is.


5. Ha nem látnád esetleg elsőre, itt két gép van: a kicsi traktor(szerű) befért a nagy kombájn(szerű) alá.













6. A gyerekekre is gondoltak: kivetítéses játékban a szalmabálák között szaladgáló patkányokra kellett labdákat dobni, egy találat - egy pont. 





7. Valami szellőztető rendszer elemeinek tűnnek azok a darabok, melyekből ezt a robotemberpárt összerakta az ötletes kiállító.





8. Az egyik pavilon mennyezetéről csüngött ez a diszkógömb-szerűség és mi sem természetesebb, hogy nem színes fényeket lövellt, hanem egy munkavégzés közbeni traktorról készült kisfilm futott rajta.




9. Gondoltak a megéhezőkre, megszomjazókra is, minden pavilonban volt legalább egy vendéglátóhely, nem beszélve az udvaron lévőkről, ahol sonka, kolbász, tepertő, bor, pálinka éppen úgy volt, mint hotdog, hamburger. Megjegyzendő, hogy készpénzt nem lehetett a kiállítás területén használni, a bejáratnál egy helyben érvényes bankkártyára lehetett bármely összeget elhelyezni, s azzal fizetni, az automatán megjelölve a 0% és 20% közötti borravaló lehetőségét is.
10. Rövidesen újra sokak érdeklődésére számot tartó kiállítás lesz a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban: február 7. és 10. között a 26. FeHoVa elnevezésű fegyver-, horgászati- és vadászati nemzetközi kiállítást tartják meg, mely a szervezők szerint a Kárpát-medence horgászainak, vadászainak és természetkedvelőinek legnagyobb és leghangulatosabb találkozója. Nem ígérem, hogy ott találkozunk, de ki tudja?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése