2019. január 3., csütörtök

Gólyatöcs és szárnyas hal

Év végén illik mindent összesíteni, mindenféle témákban szavazásokat tartani, hogy kik/mik voltak a legek jóban, rosszban, majd ezeket az eredményeket aztán nyomban, de legkésőbb a következő év elején meg lehet osztani a néppel. Mert a nép kíváncsi, és mert joga is van hozzá. 
Például jogunk van megtudni, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére tartott internetes szavazáson 2018 madara a gólyatöcs lett. Neked nem ismerős? Pedig maga a lakosság szavazott és döntött, de eszerint te nem - pedig nagy eséllyel magyar állampolgár is vagy, de ez nem hozott lázba?! Bezzeg amikor... - de ezt hagyjuk, térjünk vissza a gólyatöcsre, melyet neveznek székigólyának is. Így mindjárt más, igaz? És ha tudtad volna, hogy a másik két opció a gulipán és a nagy póling volt?
A halak is versenyt úsztak a megtisztelő címért, de mit hallok?! Csalás rondított bele az év hala választásba! Te jó ég, ki akarhat ebben csalni? A haltenyésztők szervezete? A pecásoké? A halfogyasztást ellenzőké (ha van ilyen)? És ki állhat ennek hátterében? Egyértelmű, hogy a kultúránkra és nemzetünkre lesben állók, ki akarhatna más keresztbe tenni a vörösszárnyú keszegnek?! Hogy egy halat miért neveznek el a "szárnyáról", azt most ne feszegessük, volt szegénynek elég baja: a Magyar Haltani Társaság beszámolója szerint a sebes pisztrángot favorizálók próbálták manipulálni a versenyt, 2130 szabálytalan szavazatot leadva, ám ez is kevés volt, mert egyrészt ezeket a voksokat törölték, másrészt a 11.483 szabályos szavazat 44%-át kapta a vörösszárnyú keszeg, a 32%-kal zárt szivárványos ökle lett a második, a csalásba kevert sebes pisztráng csak a harmadik helyre csusszant be 24%-kal.
Győzött tehát az igazság, de a nemzet keszege mégsem lehet felhőtlenül boldog: az említett társaság ugyanis ugyanebben a közleményben azt is tudatja, hogy halunk "sűrűn irdalva (bevagdalva) és jól átsütve kitűnő halétel". Következtetés: egy szavazás megnyerése nem feltétlen jelenti a megmenekülést. Akkor sem, ha hal létedre a szárnyadról neveznek el.
               A két nyertes (fotók: greenfo.hu és gondola.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése