2017. február 16., csütörtök

Határ ide, határ oda. Más kérdés?

Ezekben a napokban tartja izgalomban az érintetteket: megnyitják-e a határforgalmat Románia és Magyarország között 10 olyan tervezett átkelőnél, amelyekhez a régi földutakat még 2007 - 2013 között tettek rendbe. A projekt kezdetén még bíztunk benne, hogy Románia belátható időn belül csatlakozhat a schengeni övezethez, aztán ezeken az utakon is megindulhat a jövés-menés. Mint régen, amikor például az érsemjéniek vagy a községhez tartozó érkenéziek nem kellett az utóbbitól 3,5 kilométerre lévő Bagamérig 25 kilométeres kerülőt tegyenek (aztán ugyanannyit vissza). Bihar megyében ezen kívül két ilyen átkelőről van még szó, Biharfélegyháza és Pocsaj, illetve Körösszeg és Körösnagyharsány között (további részletek itt).
Egy külön téma lehetne, hogy miközben állítólag március 31. a végső határidő az átkelők nyitására, amíg nem kell visszafizetni az EU-tól kapott támogatást, miért kellett mindezt az utolsó napokra hagyni?! Szerintem jól sejti, aki politikai okokat sejt a háttérben. És az is, aki szerint most kapkodás van, az önkormányzatok azt sem tudják, merre induljanak, mi a teendőjük, hiszen váltig állítják: most szombaton meglesznek az ünnepségek (ma, ugye, csütörtök van).

És a sors keze...
Tegnap, miután kint jártam a Bagamér-Érkenéz közti tervezett határátkelőnél (lásd. az előbb megadott tudósítást), került a kezembe az alábbi fotón látható boríték: a margittai bíróság egy idézést címzett az érmihályfalvi elöljáróságra annak rendje és módja szerint. Mondjuk, a kisvárost Bihar megyébe, de Magyarországra (Ungaria) tették
Akkor most miért is ez a felhajtás az új átkelők miatt?! A bíróság már lehet, tud valamit.
Más kérdés?





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése