2012. október 12., péntek

Fő a nemzetközi bizalom


Akár érettségi tételnek is fel lehetne adni, hogy mennyi blődséget találtak már ki oktatásban illetékesek, például az érettségi kapcsán. A legkevesebbszer talán az hangzik el, aminek magától értetődőnek kellene lenni: kedves diákok – tanulni kellene; kedves pedagógusok – tanítani, nevelni, számonkérni kellene. Inkább vitázunk bekamerázásról, ejnye-bejnyézünk azokról a pénzgyűjtésekről és ajándékozásokról, melyek bár hivatalosan nem is léteznek, mégis hivatalos formában kell tiltani. Beszélünk arról, hogy miért is kell ugyanazon érettségi feltételekkel szembeállítani a különböző szakképesítést szerző végzősöket, miért lett már-már társadalmi elvárás, hogy minden végzős az egyetemajtó felé vegye az irányt, miközben nagyítóval alig találni jó kétkezi mesterembereket.
A minap Traian Băsescu államfő visszaküldte a parlamentnek - megfontolásra - a szakmai érettségiről szóló jogszabályt.
Ez a fajta érettségi tanúsítaná, hogy a fiatal befejezte a középfokú tanulmányait, szakmai tudásáról bizonyságot tett, a „rendes” érettségivel azonos módon számot adott román nyelv- és irodalom, idegen nyelv és informatikai képzettségéről, ám nem kérik ki általános műveltségének fokát, és nem mehet egyetemre.
Az államfő úgy véli, megtévesztő a „szakmai” megnevezés, mert az nem fed ilyen-olyan európai normákat. Ez bizony meglehet, bizonyára az államfő szaktanácsadói nem beszélnek a levegőbe.
Én viszont – mint nem szakember – úgy gondolom, hogy ez a változás az érettségiztetésben lenne olyan horderejű – többet mondok, előre mutató, hogy megérte volna összehangoltan kidolgozni, függetlenül attól, hogy melyik pártnak mi az érdeke.
Na, persze, erre most lehet azt kérdezni, hogy mit komolytalankodok itt, pártérdekek feletti összefogásról papolva, ugyan, hol élek?
Tényleg, hol?
Hát ott, ahol miniszterelnök és miniszter, egyetemi rektor és pártelnök plagizálhat többé-kevésbé büntetlenül, ahol érettségi- és egyetemi diplomákat adnak–vesznek szégyenérzet nélkül. Akkor valóban, miről is beszélünk?
A legjobban azt tetszett az államfő indoklásában, hogy az új fajta érettségi forma rontaná a hagyományos romániai érettségi oklevelekbe vetett nemzetközi bizalmat".
Te jó ég, lehet, hogy ezek csak itt humorizáltak, én meg komolyan vettem az egészet?

                                                   (Illusztráció: espresso.hu)

2 megjegyzés:

  1. A kérdésed teljesen jogos, és igen, véleményem szerint, csak te vetted komolyan.
    A nagy pártösszefogásnak köszönhetően, 2008-ban megszületett az úgynevezett "pactul national pentru educatie" amit mai napig senki sem tart be, még azok sem akik aláírtak (amúgy, mint pikantéria, érdemes megnézni kik is írtak alá a paktumot).
    Ami az érettségit illeti, meg úgy mindent általában, tökmindegy milyen döntés születik, úgysem lép életbe soha, jön egy másik kormány vagy miniszter aki majd mindent a feje tetejére állít.
    Az államfőt, én személy szerint, nem tudom komolyan venni, o egy negatív meseszerepló, az ... egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy flotta, vagy ... volt egyszer egy fizetés, na meg ...volt egyszer egy munkám című drámákban. A mostani tanügyi rendszer is egy mese, csak nincs boldog befejezés.
    De mit is várjak, mindenkori kormányunktól ha a politikai elit, elszállva teljesen a román realitástól, azt hiszi hogy a megélhetés kőnyű(Videanu szerint 1300 lejből meg lehet élni és ebből gyereket is lehet egyetemen tartani), Lazaroiu szerint aki több mint 800 lejt keres az gazdag, az államfő tanácsolja a második munkahelyet (de hol ha nincs munkahely?).
    Én abban reménykedem, hogy kinőjük ezt a reform mániát és talán, egyszer a kimondott szónak súlya lesz.

    Ovi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ismét sikerült megmozgassalak - ennek örülök.
      ...és ismét igazad van - ennek nem örülök...

      Törlés