2018. december 24., hétfő

BUÉK - Az igazság kényelmetlen pillanatai

Szilveszterhez közeledve mire vágyik az ember? Szórakozásra. Mi lehet erre megfelelőbb, mint egy jó vígjáték, pláne, ha még a címe is az, hogy BUÉK. Még akkor is, ha magyar alkotás és ha egy olasz film utánérzéseként született. 
Nem árulok el titkot az alaphelyzet közlésével: a baráti társaság úgy gondolja (bár némely tagjai csak egy kis unszolásra, illetve kiút híján), hogy jó móka, ha okostelefonjaikat kiteszik az asztalra, majd minden hívást, üzenetet és e-mailt mindannyiuk füle hallatára fogadnak/intéznek. 
Mondják az okosok (lehet, angol tudósok tanulmánya alapján), hogy ha a telefonvonalak még pár másodpercig élnének a beszélgetés befejezése, a vonal bontása után, a kapcsolatok (legyen az baráti, házastársi, üzleti, bármilyen) túlnyomó többsége megszakadna... Utalva az őszinteségre, illetve annak kitörésére, amikor a másik már nem hallja. Tudod, olyan ez, mint amikor a facebook-on a barátnőd pózolós-nyaralós-férjes-gyerekes-újruhás fotója alá azt írod, hogy "olyan cuki vagy drágám" (és ezt ő el is hiszi...), közben meg azt gondolod: micsoda egy tehén! Na, most képzeld el ezt a helyzetet, amikor nem hogy él a vonal, de mások füle hallatára kell intézzed a dolgaidat. A titkaidat. Azt, amit éppen az nem kellene halljon, aki ott ül veled szemközt. Az igazság kényelmetlen pillanatai. Miközben azt hiszed magadról, téged aztán nem lehet zavarba hozni, nincsenek titkaid. Aztán kiderül, hogy - várjunk csak?! Pláne, ha tudod, hogy vannak...
A film hét főszereplővel és pár mellékszereplővel gyakorlatilag egy helyszínen játszódik, ezzel együtt végig fenntartja a feszültséget. Ülnek a poénok is, végtére egy szilveszter éjszakai bulin vagyunk. Jellemző, hogy a moziterem zsúfolásig volt. A mellettem ülő fiatalemberrel nem mindig ugyanazon a csattanókon nevettük, tehát korosztálytól függetlenül lekötötte a figyelmet, ám spanok lettünk, megkínált popcornnal, a végén elköszönt.
A sztori egy pillanatra sem ül le, és a végén megúsztuk a teljes happy endet. 
Vígjáték? 
Ha jót akarsz, ne mindenáron ilyen bulijátékot szervezz szilveszterre. Persze, neked nincs titkod. De azért csak óvatosan...
                                               (Illusztráció: port.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése