2018. augusztus 2., csütörtök

Terjed, mint a (sertés)pestis

„Mindenki őrizze meg a nyugalmát, nincs semmi baj!"- kezdte pohárköszöntőjét Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben című regényében a rendőrfelügyelő, kezében a ciános vermutos pohárral. Azon nyomban kitört a pánik.
A helyzet korántsem olyan vicces, mint a Rejtő-jelenetek szoktak lenni, ám a reakciókat és intézkedéseket látva mégis az az érzésem, mintha a Romániában egyre terjedő afrikai sertéspestis egy országos bohózat lenne. A nyomtatott és elektronikus sajtóban naponta jelennek meg hírek a helyzet "fokozódásáról", de mintha az újságírók túlzásairól lenne szó, ahogyan azt a hatalom emberei rendszeresen szokták hangoztatni egyéb ügyekben is. Magam is hetek óta foglalkozom a dologgal és be kell vallanom, eleinte még hittem is a hivatali közleményeknek (nem vagyok büszke rá). Talán azért, mert nem jött elhinnem, hogy ennyire felületesen foglalkoznak vele. Hittem, amikor azt mondták, a környéken nincs regisztrált eset - aztán kiderült, amikor ezt mondták, már volt és nekem ne mondja senki, hogy nem tudtak róla mondjuk az állatorvosok. Aztán jöttek a hírek innen - onnan, óvatos üzenetek, hogy itt is - ott is döglöttek meg állatok, vitték a mintákat az állat-egészségügyi szakemberek, csak a hivatalos közlések késlekedtek. Mert nyilatkozni, azt nem mer senki, mindenki "a központ" szavát lesi. Egyszer - máskor közölnek is valamit, például, hogy hol vannak gyanús állatok - de akkor rendszerint a megadott helyen már temetik is a négylábúakat... Az egyik ilyen faluban, miközben semmisítették meg a betegségben elhullott és a velük érintkezésben lehetett állatokat, megkérdeztem a polgármestert: láttál te olyan dokumentumot, aminek alapján az egész zajlik? Tehát, amiben benne van, hogy regisztrálták a betegséget, kinek a portáján, hány állatról van szó, ilyesmi. Bizonyára van ilyen, de én nem láttam - jött az óvatos válasz. De hát nem te vagy hivatalból a faluban annak a bizottságnak az elnöke, amelyik a helyi helyzetet kell felügyelje? (Álkérdés, mert tudom, hogy mindenütt a polgármester a bizottság elnöke.) De, én vagyok, szerénykedett, ezzel el is mondva, hogy mi van rájuk bízva. 
Az emberre nem veszélyes, hangsúlyozza minden alkalommal a hivatalos közlemény, mely a végtelenségig mantrázza, milyen óvintézkedések szükségesek, mivel gyógymód nincs, csak megelőzés lehetséges, ezért nyírják ki nem csak a megbetegedett, de azokat az állatokat is, melyek ezekkel érintkezhettek. 
A legnagyobb baj - mondja egy hozzáértő ismerősöm bizalmasan, hiszen konkrétan meg van tiltva nekik, hogy nyilatkozzanak - hogy éppen az óvintézkedések betartását nem ellenőrzik, pedig a kórokozó tejed az emberi ruházaton, a takarmánnyal, a madarak által széthordott bármin - tehát gyakorlatilag minden módon. 
És akkor még nem is beszéltünk a vaddisznókról. A minap a Bihar megyei sertéspestis-ügyben illetékes bizottság 3 hétre megtiltotta a ...fakitermelést azon a Bályok melletti vadászbirtokon, ahol Ion Ţiriac volt teniszező és üzletember mondén vendégeivel szokott lődözni vaddisznókra. Mért foglalkoznak ők a fakitermeléssel? Logikus, hogy a betegség a munkások közvetítésével ne juthasson vagy ki, vagy be a zárt területről/ területre. Vagyis vagy kívül, vagy belül megjelent a kór. De erről nem szólnak. Minek is, elég ha ők tudják...
És akkor még nem is beszéltünk a kárvallottaknak megígért kárpótlásról. Állítólag már megkezdték a kifizetéseket az ország délkeleti részében, ahol még nagyobb a baj. De milyen dokumentum kell az igényléshez? Hol kell azt letenni? Én még nem láttam erre vonatkozó közleményt, mint újságíró, de ez a kisebbik baj, ha közben a károsodottakhoz már eljutott az infó.
Természetesen megjelentek az összeesküvés-elméletek is: a hatalom azért mozdul ímmel-ámmal, mert ez része egy kereskedelmi-üzleti cselszövésnek. Mit lehet erre mondani? Sajnos, az intézkedések nem cáfolnak rá.
Egyelőre. 
Mondom bizakodva. 
Még egy lépés, és akár oda is eljuthatunk, hogy a sertéshús ellenes világmozgalom - ha van ilyen - áll az egész hátterében, aztán majd jöhetnek a szokásos gyűlöletkeltő panelek - ugye, ne is mondjam tovább?! De legalábbis ne adjak tippeket.
Addig is, mindenki őrizze meg a pánikját, nyugalomra semmi ok. A Gringo Star együttest idéztem, szerintem ez a pillanatnyi helyzet. Hátha tévedek...
     Ui.: Robbanásszerűen terjed az afrikai sertéspestis Romániában, nyilatkozta a fenti sorok közzétételével nagyjából egy időben Geronimo Răducu Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke az Agerpres hírügynökségnek.
                               Mi lesz ebből?! (fotó: boon.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése