2015. január 26., hétfő

A nagyon ismeretlen Drakula

    - Rencz Norbert -
Még hogy manapság nem készítenek komoly mondandóval rendelkező, hiteles filmeket!
Az ismeretlen Drakula című mozi erre rácáfol, nagyon is… Olyan dolgokat tudhatunk meg belőle, hogy nacsak!
Már a film elején olyan tényekre világítanak rá ezek a szemfüles amerikaiak, hogy a rettegett Vlad, havasalföldi fejedelem nem is annyira havasalföldi. Annál inkább erdélyi. Hű emberei pedig Dimitru és Nyikolaj. Ezek a nevek kísértetiesen hasonlítanak Erdélyben ma is használt férfinevekre, de nyilván ez a véletlen műve, hiszen akkor ők még…
A film közepe felé megtudhatjuk, hogy a hős Vlad igazából nem is volt vámpír, ő csak egy ártatlan sarja a Drakula-háznak (!), aki abban leli szórakozását, hogy százakat húzat karóba. A vámpír valójában, akikről a legendák szólnak, egy tisztázatlan körülmények között a hegyekbe (ahol, mint megtudhatjuk, őshonos faj a madárpók) került öregúr, aki már alig várta, hogy végre valakire rásózhassa vámpírságát. Sikerült is, hiszen a hős Vlad élete árán is menti feleségét, népét és egyetlen fiát, akinek a neve Ingeras. Mintha ez is ismerős lenne… Szóval ördögi apa, angyali gyermekéért.
És most azokról, akiktől védeni kell îngerașt a fiút meg a népet: a csúnya török sereg és a kegyetlen török szultán, akik Magyarország ellen mennének, Erdélyen át, mindent elpusztítva és mindenkit megölve. Igen ám, de a hős Vlad, Dimitru és Nyikolaj nem hagyhatják, hogy a magyarokat bántsák! Milyen szép is a szomszédi összefogás!
Ezért aztán jaj a töröknek, mert a hős Vlad egy egész seregnyi vámpírt kreál, csak úgy, hipp-hopp! Ez logikátlannak tűnik, hisz a film elején még teljesen egyedül képes volt lemészárolni egy egész sereget. De hát filmet befejezni csata nélkül hogyan lehetne már? A fináléban persze Ingeras megmenekül a gonosz iszlamisták szultán karmai közül, mikor megjelenik a római-katolikus szerzetes, Lucian (?!) és a hit hatására aztán, most már tényleg jaj mindenkinek, aki csúnyán nézett a fiúra!
Örülhetünk tehát, hogy a havasalföldi, immáron tudottan római-katolikus szomszédok feláldozták magukat a magyarokért. A film válaszokat adott tehát évszázados kérdésekre, a külföldieket meg még jobban összezavarta, hogy ez után már végképp ne tudják megkülönböztetni magyart a romántól, vámpírt az embertől, Erdélyt Romániától, és persze belerúgott még egyet a muzulmánokba, akiknek most ez amúgy is nagyon kellett.
                                                                                        (Illusztráció: filmtett.ro)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése